Mondta az Iván. Vagy fánk. Bukta lett. Gondolom így karácsony után már irtóra ki vagytok éhezve egy jó kis kelt tésztára a babgulyás után, úgyhogy hajrá-hajrá!
Lekváros bukta (innen)
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 csipet só
- 3 ek kristálycukor
- 1 egész tojás
- 2 tojás sárgája
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 6 dkg olvasztott margarin
- 1 doboz sütésálló baracklekvár + 1 tojás a bukták megkenéséhez
Tök hülyén érzem most magam, mert olyan, mintha nem is én csináltam volna a sütit, hanem A Gép, lassan ideje valami nevet adnom neki, esetleg írhatnátok kommentben ötleteket. Légyszi. Szóval fogtam, és kimértem A Géphez tartozó tálba a lisztet, a sót, 2 ek kristálycukrot, a tojásokat. Egy kis lábosban meglangyosítottam a 3 dl tejből egy kicsit, a maradék ment a tálba, meg egy ek kristálycukrot. Az ujjammal folyamatosan kevergettem, mert nem szabad, hogy túl meleg legyen. Belemorzsoltam az élesztőt, hagytam tíz percig békén, annyi idő alatt felhabosodik, éljen-éljen, mehet ez is a tálba. Egyes fokozat megnyom, innentől csak annyi a dolog, hogy amikor magától felvált kettesbe, akkor szépen akkurátusan megnyomom megint az egyes gombot, mert én nem hiszek neki, és szerintem dagasztani lassan kell és kész. Tíz perc múlva hozzáadtam az olvasztott vajat, további öt percig kb. kutyoválta nekem a tésztát, tisztára olyan lett, mintha én csináltam volna. Durva, az ámulat még mindig tart. Kelesztőtálba borítottam, és hagytam egy órát, az alatt a duplájára kelt. Addig nyomj le pár fekvőtámaszt, vagy rohangálj körbe-körbe súlyzókkal a kezedben, hogy meglegyen az illúzió legalább, hogy te dagasztottad.
Nyújtsd el ujjnyi vastagra a tésztát, vagdosd fel kb. 8x8-as négyzetekre. A közepére helyezz egy csík lekvárt, hajtsd be a az oldalait a lekvárnál, majd tekerd fel, rakd a jól kikent tepsibe úgy, hogy alul legyen a hajtás. Rakd tökre egymás mellé a buktákat, mert nem lennének túl szépek, ha hagynánk őket szétterülni. Lapos bukta. A bukták oldalát is megkentem kicsit olvasztott vajjal, hogy könnyebb legyen majd a végén szétszedni őket. Ha belesorakozott mind a tepsibe, akkor takard le konyharuhával és hagyd úgy még fél órát. Végül kend meg őket egy tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsülnek. Hagyd kihűlni, aztán simán szét lehet szedni. Nem tudom van-e olyan ember, aki tényleg hagyja kihűlni, mi természetesen egyből szétmarcangoltunk egy párat az Ivánnal, a bukta-fannal.
Másnap ha beteszed húsz másodpercre a mikróba, pont olyan lesz, mint újkorában.