Hirtelen ötlettől vezérelve lett egyik hétköznap este mákos guba, amit hiába imádunk, mégsem csinálunk csak december 24-én ebédre, mert ez van írva a Bibliában. Akkor ráadásul túrós is készül, amit porcukros tejföllel eszünk, mint a túrógombócot, mert ennyire nagyon fantáziadúsak vagyunk, meg mert apu világ életében utálta a mákot. Én mindenképpen imádom, mákkal, túróval, dióval, vanília sodóval. Szóval maradék kifli, két és fél darab, most akkor vagy a tyúkok kapják vacsorára, vagy az Iván. Az Iván kiütéssel nyert. Már csak azért is, mert így használhattam a vadiúj miniatűr, törpöknek gyártott tortaformámat. Nyolc centi átmérőjű. Tényleg. Kettő is van, imádom, ezentúl minitortákat fogok gyártani egyfolytában. Törpöknek.
Mákos guba
Hozzávalók:
- 2,5 fél darab maradék kifli
- vaj
- 1 tojás
- porcukorral kevert mák
- vaníliás cukor
- Dr. Oetker vanília öntet + 2,5 dl tej (leírás hátoldalon, olvasással együtt kettő perc)
- törpöknek való tortaforma, vagy bármi, amit be lehet tenni a sütőbe
- egy férj, aki csendesen és mozdulatlanul tűri, hogy a félig megevett gubáját fényképezze az elmebajos felesége, ahelyett, hogy belebökné a sodós villáját
Ha ezek megvannak, akkor keverd a tojássárgáját a tejhez, forrald fel a vaníliás cukorral, forgasd meg benne a felkarikázott kifliket, amikkel béleld ki a kivajazott edényed alját. Szórd meg bőven cukros mákkal, jöhet rá még egy réteg kifli, aztán cukros mák, közben vajforgácsokat is rakosgathatsz néha a kiflikre, meg mazsolát, ha netán. A tetejére ha van kedved, verj fel keményre egy tojásfehérjét (ha tényleg keményre vered, akkor nem ilyen hülyén fog kinézni a tetején, hanem sokkal menőbb lesz), csúcsozd rá, majd told be a forró sütőbe. Ha barnul a hab a tetején, akkor már jó lesz. Tálalásnál mehet mellé a csodabonyolult vanília öntet, amit már kikutyultál és betettél előzőleg a hűtőbe.