A tegnapi vacsora a Kornéliáékkal meglágyította az agyam, vagy időzavarba kerültem, mert az órák felét már átállítottuk a lakásban, viszont ott elfogyott a kedvünk, így a másik fele úgy maradt. Emiatt attól függően kezdek bele bármibe, hogy a hifiről olvasom-e le az időt, vagy a konyhai falióráról. De leginkább nem kezdek bele semmibe se, mert ezt a bejegyzést is már vagy egy órája küzdöm (bár ez ugye megint csak attól függ, hogy melyik órát nézem), ennyi idő alatt már legyárthattam volna még egyszer akár. Simán megérné. Az őzgerinc krokettel és áfonyamártással menü után, ennél jobb lezárást nehéz lett volna találni. Előtte napokig keresgéltem, hogy melyik recept alapján csináljam, végül háromból kreáltam össze, majdnem diagramokon összesítettem, hogy most akkor ki hány gramm csokihoz hány gramm vajat, vagy egyáltalán rakott-e vajat, de aztán győzött az ép elmém, nem. Nekem innentől ez a verzió marad, az már biztos.
Csokoládé mousse chilis, pörköltmogyorós étcsokival díszítve
Hozzávalók:
- 200 g étcsokoládé (70 %-os)
- 4 tojássárgája
- 5 tojásfehérje
- 25 g porcukor
- csipet só
- 100 g vaj
Oké, és akkor ez most itt Lindt csoki, mert a mousse-nál nagyjából ez a lényeg, hogy a világ legjobb csokoládéjából készüljön, és akkor a világ legjobb desszertje lesz belőle. Legalábbis a csokoládéimádóknak!
A tojásfehérjét verjük fel, a felénél adjuk hozzá a porcukrot is, azzal verjük tovább, nem kell kőkeményre. Ha ez megvan, tegyük félre, míg felolvasztjuk a csokit a vajjal. Gőz fölött, a víz ne érjen hozzá az edény aljához, ehhez van tudományos magyarázat is, de az ki van zárva, hogy én azt most idevéssem, olvassátok el itt, tök jól le van írva. Éntőlem előszedhetitek a maghőmérőt is a konyhafiókból, ha buzgóbb fajták vagytok, és van maghőmérőtök a konyhafiókban. Most kénytelen voltam megnézni, hogy hogy is mutat egy maghőmérő, és hát ez tök jó, vegyetek nekem maghőmérőt.
Felolvadt, levesszük a tűzről, és egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját. Aztán a tojáshab egyharmad részét is keverjük hozzá, majd a többit is ráborítjuk, és azt már óvatosan, alulról felfelé fakanálmozgatással egyengetjük bele. A masszába. Szép lesz és fényes és finom és le kell hűteni, szóval tedd be két órára legalább a hűtőbe. Ha pohárban szeretnéd tálalni, akkor ha rám hallgatsz, egyből átteszed és úgy hűtöd le, és akkor nem szívatod magad halálra azzal, hogy másnap negyven percig készíts elő négy, azaz 4 darab desszertet. Vidám jelenet volt, meg kell hagyni.
A díszítéshez:
- maradék sótlan mogyoró
- maradék ízesített étcsokoládé (1 tábla chilis, 1 tábla chilis-maracujás)
A mogyorót apróbbra vagdosod, megpirítod serpenyőben, félreteszed. A csokit felolvasztod egy kicsike vajjal, belekevered a mogyorót, aztán sütőpapíros tálcára kiteríted, hűtő. Megszilárdul, törj belőle ad hoc jelleggel darabkákat, szórd meg vele a mousse-t, és egy nagyobb darabot állíts bele a habba. A többit tedd ki külön egy kis tálkában. Állati jó lett egyébként, vélhetően ennek semmi köze hozzám, ahhoz viszont igen, hogy pont ilyen csokik voltak itthon elfekvőben. Hát így. Most megyek és tovább téblábolok elveszetten az időben.