À la Horváth Ilona receptes könyve. Szeretem Horváth Ilonát. Meg a sajtos rudat is. Minden karácsonykor több tonnát készítünk belőle, igen, mint a lekváros linzerből. Igen, e nélkül sincs karácsony. Jól van na, fogadjunk, hogy mindenki tud mondani legalább két dolgot, amik nélkül neki nem karácsony a karácsony. Ezt is mindig anyu szokta, de most én, mert nem akarom, hogy leszakadjon a dereka. Emiatt tegnap reggel hatkor keltem, hogy mindennel meglegyünk időben, bár főznöm nem is kellett, mert ilyenkor egyik családtól a másikhoz megyünk kajálni, hála a jó égnek. Délelőtt tizenegykor, karácsonyfa díszítés közben én már simán úgy éreztem, hogy épp itt az ideje egy martininek, amiről be is bizonyosodott, hogy jól éreztem. Estére úgy néztünk ki az Ivánnal, mint két nyolc hónapos terhes pocok.
Sajtos rúd
Hozzávalók:
- 28 dkg liszt
- 22 dkg margarin
- 2 dl tejföl
- fél citrom leve
- 1 tk só
- reszelt sajt
Ennek mi a háromszorosát szoktuk venni, összegyúrjuk jól, aztán hűtőbe rakjuk jól. Egy éjszakára. Hajnalban felkelünk, a felét elnyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra. Azért csak a felét, mert egyszerre nem férne el a deszkán. Addig a másik felét visszatesszük a hidegre. Az elnyújtott tésztát megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, felvagdossuk csíkokra, és kikent tepsire tesszük. Lehet közel, nem nőnek meg túlzottan, csak felfelé kicsit. 200 fokra előmelegített sütőben negyed óra.
Ma még karácsony van, mosolyogjatok mindenkire! Holnap már lehet utálkozva köpködni.