Zenóbia

Zenóbia

Sajtos rúd - Gyorsan készíthető leveles vajastészta

2012. december 26. - Zenóbia

À la Horváth Ilona receptes könyve. Szeretem Horváth Ilonát. Meg a sajtos rudat is. Minden karácsonykor több tonnát készítünk belőle, igen, mint a lekváros linzerből. Igen, e nélkül sincs karácsony. Jól van na, fogadjunk, hogy mindenki tud mondani legalább két dolgot, amik nélkül neki nem karácsony a karácsony. Ezt is mindig anyu szokta, de most én, mert nem akarom, hogy leszakadjon a dereka. Emiatt tegnap reggel hatkor keltem, hogy mindennel meglegyünk időben, bár főznöm nem is kellett, mert ilyenkor egyik családtól a másikhoz megyünk kajálni, hála a jó égnek. Délelőtt tizenegykor, karácsonyfa díszítés közben én már simán úgy éreztem, hogy épp itt az ideje egy martininek, amiről be is bizonyosodott, hogy jól éreztem. Estére úgy néztünk ki az Ivánnal, mint két nyolc hónapos terhes pocok.

sajtosrúd1.jpg

Sajtos rúd 

Hozzávalók:

- 28 dkg liszt

- 22 dkg margarin

- 2 dl tejföl

- fél citrom leve

- 1 tk só

- reszelt sajt

sajtosrúd2.jpg

Ennek mi a háromszorosát szoktuk venni, összegyúrjuk jól, aztán hűtőbe rakjuk jól. Egy éjszakára. Hajnalban felkelünk, a felét elnyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra. Azért csak a felét, mert egyszerre nem férne el a deszkán. Addig a másik felét visszatesszük a hidegre. Az elnyújtott tésztát megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, felvagdossuk csíkokra, és kikent tepsire tesszük. Lehet közel, nem nőnek meg túlzottan, csak felfelé kicsit. 200 fokra előmelegített sütőben negyed óra.
Ma még karácsony van, mosolyogjatok mindenkire! Holnap már lehet utálkozva köpködni.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr564981125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PrettyWitch 2013.01.02. 15:10:20

A hozzávalókból kimaradt a sajt :)

Anyukámnak van egy szuper receptje, aminél túrót és sajtot is gyúrunk a tésztába, magasan veri az összes többiféle sajtos rudat. Ha egyszer lesz időm/erőm/kedvem, megcsinálom és leírom.

Zenóbia 2013.01.02. 15:34:01

@PrettyWitch: Tényleg! :) köszi, javítottam.
Mindenképpen tedd közzé majd. :)
süti beállítások módosítása