Zenóbia

Zenóbia

Epres-habcsókos pite

2014. május 26. - Zenóbia

epreshabcsokpite2.jpg

Valaki mesélt egyszer egy paleos receptet, nekem meg ahogy meghallom a paleo szót, automatikusan kikapcsol az agyam (de lehet, hogy ez azért is van, mert hangzásra már majdnem Coelho, azt meg végképp nem bírom elviselni), de aztán szerencsére mégis félretettem belőle annyit, hogy eper meg habcsók, és sikerült megkreálnom ezt, paleotlan változatban. A Melissza mondja mindig, hogy ha egyszer mégis befutok, akkor muszáj lesz lefeküdnöm a trendnek, és gyártani paleot is meg lisztcukortojástejmenteset is, és tudjátok mit, ha egyszer megveszi nekem valaki azt a cukrászdát, akkor bármire hajlandó leszek. Nem vicc. Bár-mi-re. Még paleora is. 

Epres-habcsókos pite

Hozzávalók a linzer alaphoz: 

Egy harmincas átmérőjű piteformához is elég, ha marad, abból rakhatsz rá bónuszban rácsokat is, vagy egyszerűen tedd vissza a hűtőbe, pár napig eláll, vagy fagyaszd le, vagy csinálj belőle karikákat, zsiráfot, kacsát, és ragaszd össze lekvárral. Netán nutellával. 

- 225 g liszt

- 2 tojás sárgája

- 75 g porcukor

- 125 g vaj

- 1 csomag sütőpor

- egy ek tejföl

- egy csipet só

Cukor, vaj, tojássárgája, keverd ki, mehet bele apránként  a liszt-sütőpor-só, majd a tejföl, annyi, amennyit felvesz, de ennyit vesz fel. Pár órára mehet a hűtőbe, aztán nyújtsd el, a nyújtófa segítségével applikáld bele a kivajazott piteformádba, majd mehet bele a töltelék, amit már megcsináltál, míg hűtőben volt a tésztád. A habcsókot meg már réges-régen megcsináltad, de leginkább előző nap. 

Epres töltelékhez:

- 600 g eper

- 1 csomag vaníliás pudingpor

- 0,5 dl eperlekvár felhígítva 1,5 dl vízzel

- 50 g barnacukor

Az epret mosd meg. Ügyes vagy. Fogj egy Lorettát, és kérd meg, hogy vagdossa fel az epret apró kockákra. Így, hogy csak egy pitéhez kell, amúgy nem olyan vészes a történet, szóval az sem gond, ha nincs kéznél egy Loretta sem. Borítsd egy lábosba a cukorral. Az eperlekvárt keverd ki a vízzel, majd egy kis részével keverd ki a pudingport, aztán mehet az egész szintén a lábosba. Főzd sűrűre. Most vedd elő a tésztát a hűtőből, nyújtsd el, piteforma, borítsd bele az epres tölteléket. Sütő. 180 fokra előmelegített, 35-40 perc, az enyém hátul jobban süt, úgyhogy húsz percnél fordítok. Hagyd kihűlni, aztán morzsold rá a habcsókot. Rusztikusra. 

epreshabcsokpite7.jpg

Habcsókhoz:

- 2 tojásfehérje

- 200 g porcukor

Verd fel a tojásfehérjét keményre a porcukorra, sütőpapíros tepsin terítsd szét, és kb. 150 fokon szárítsd, míg mindenhol jól meg nem keményedik, ez beletelik vagy két órába sztem, legalábbis a dupla adagnál simán beletelt, úgyhogy ne add fel, közben nézz sorozatot, vagy tudomisén. A maradékot nyugodtan tárold dobozban. Ööö. egy darabig. Nem tudom meddig áll el, vélhetően észreveszi az ember, ha már nem jó. Addig is morzsolgasd mindennek a tetejére, amit csinálsz. A csülökpörköltre nem muszáj. 

epreshabcsokpite3.jpg

A pitét hidegen szeleteld, és a kolléganő gyümölcsutáló kisfia is megevett belőle egy egész szeletet, és azt üzente, hogy mondmegaZenóbiának, hogy nagyon finomat sütött, és amúgy meg tényleg az. Süssétek, míg tart az eperszezon, utána meg süssétek bármi mással, működni fog. Az újhagymás-habcsókossal kapcsolatban mondjuk vannak kétségeim, de a mai világban viszonylag sok a perverz. 

Zenóbia a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr526184584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása