Zenóbia

Zenóbia

Háromlap

2013. december 24. - Zenóbia

Ezt kapjátok tőlem idén karácsonyra, mert én meg azt kaptam a Lorettától, hogy megsüthettem vele. A nagymamája fahéjas krémes süteménye, ami egyet jelentett azzal, hogy a kicsike Loretta ül a hokedlin, a nagypapája meg vagdossa neki a villával a sütikockákat, a fahéj illatú konyhában, a fahéj illatú nagymamával. Ilyenkor egészen komolyan gondolom, hogy a süti nem csak süti, hanem egy egész picit varázslás is. Ez most az volt.

haromlap4.jpg

Háromlap Lorettának

Hozzávalók a tésztához:

- 60 dkg liszt

- 25 dkg margarin

- 15 dkg porcukor

- 2 dkg szalalkáli

- 1 tojás

- 0,5 dl tej

- 1 ek tejföl

A porcukrot, felkockázott margarint, tojást keverd ki, mehet bele apránként a liszt. Amikor már a fele liszt belement, bár gyanítom amúgy, hogy tök mindegy, mikor adod hozzá, de én akkor adtam, a felfuttatott szalalkálit. Ez annyit tesz, hogy a fél deci tejet kislábosba öntöd, bele a szalalkálit, melegíted, amitől elkezd habzani, meg iszonyú maró szagot árasztani, de ez ilyen, ne kezdj el töprengeni, hogy vajon robban-e. Ha már habzik, vedd le a tűzről és borítsd a tésztára, mehet bele a többi liszt is, meg tovább a kavarás. Az egy ek tejfölt is add hozzá, szépen össze fog állni gombóccá, gyönyörűen nyújtható tésztát kapsz. Oszd el három felé, nyújtsd el az elsőt, nekem 35x35 cm-es sütőpapíros tepsibe kerültek a lapok. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sül, addigra már azt is megszokod, hogy ahányszor kinyitod a sütőt, könnybe lábad a szemed.

Amikor a kapott infók alapján próbáltam kitalálni a receptet, volt egy pont, amikor egészen komolyan elgondolkodtam, hogy majd meg kell kérdeznem a Lorettát, hogy hány lapot kell nyújtani a tésztából, mert azt nem mondta. Szerencsére nem kérdeztem meg, mert akkor lehet, hogy nem bízta volna rám a dolgot.

Hozzávalók a krémhez*:

- 1 l tej

- 4 púpos ek liszt

- 14 g fahéj

- 8 ek kristálycukor

A négy ek lisztet, a cukrot és a fahéjat keverd simára egy kis tejjel, majd öntsd hozzá a többi tejhez és kezd el főzni, a végén kapsz egy fahéjas pudingot. Állítsd vízfürdőbe, hogy hamarabb hűljön, közben még sűrűsödni is fog. Ha már langyos, elkezdheted betölteni a lapokat, másnapra megpuhul, szórd meg porcukorral, és már vághatod is. Fahéjas karácsony ízű, meg fahéjas nagymama illatú, emlékeket ébresztő süti. Ma pont erre van szükség. Hát nem?

*fele krémmel indítottunk, de az végül kevésnek bizonyult, és a nagymama nem szórta meg porcukorral, ezt már csak én képzeltem még hozzá.

Zenóbia a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr905703065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása