Zenóbia

Zenóbia

Keresztmama recepteskönyve

Bejegyzés alcíme...

2012. december 24. - Zenóbia

Karácsonyi posztnak ezt szántam már régóta, mert nekem fontos és megható ajándék volt amikor rátaláltam, ne maradjatok ki ti sem. Hagyomány és család, szeretem amikor ez a kettő ötvöződik.

keresztmama2.jpg

Keresztmama, apukám keresztanyja volt, és isteni finom csokoládétortát, női szeszélyt, meg grízpitét készített. Közvetlenül a csirkepörkölt nokedlivel vasárnapi ebéd után. Sosem fogjuk tudni rekonstruálni azt a csokoládétortát, ebből a füzetből sem sajnos, de ez kicsit így is olyan, mintha belelátnék a titkaiba. A kézzel írott receptes füzetek olyanok, mint egy titkos napló. Ma megosztom veletek az első oldal jó tanácsát, hátha kiderül, hogy az új évben nem is boldogulnátok e nélkül. Boldog Karácsonyt mindenkinek, legalább olyan boldogot, mint az enyém!

keresztmama3.jpg

Jó tudni!

A nyers sonkamaradékot salátákhoz és levesbetétekhez is felhasználhatjuk, de ne használjuk fel párolásra és sütéshez, mert magas sótartalma elveszi az ételek ízét.

A zsíros hússzeleteket sütésnél sózzuk és borsozzuk meg alaposan, mert különben íztelen lesz a sült. A sovány hússzeleteket kevésbé kell sózni, a sült könnyen kiszárad és rágós lesz.

Különösen jó ízű lesz a kávé, ha az őrölt kávéra egy csipet sót vagy megfelezett keserű mandulát szórunk.

A hüvelyes gyorsan megpuhul, ha csak főzés után sózzuk meg.

A tej nem fut ki, ha a lábas szélét kevés vajjal megkenjük.

A kakaó nem csomósodik össze, ha előbb cukorral keverjük, majd azután tesszük hozzá a tejet vagy a vizet.

A kelvirág világos és gyenge marad, ha kevés tejet öntünk a  főzővízbe.

Hát így!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr74974765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.01.16. 22:42:11

Ez tényleg örök kincs. Irigyelnélek, de egy karácsonyi bejegyzésnél az meglehetős modortalanságról tenne tanúbizonyságot...

Zenóbia 2013.01.18. 14:49:27

@HunMoiselle: tulajdonképpen màr úgyis elmúlt a karácsony, úgyhogy legálisan lehet irigykedni.:-) én is borzasztóan örülök neki, hogy rám maradt ez a füzet, nagy dolog az ilyesmi!:-)

jankavagyok 2013.09.05. 15:00:31

a tippek/tanácsok között nagyon jókat találtam, amiket még sosem hallottam. nekem is vagy egy ilyen sütisfüzetem a nagymamámtól, nagy becsben tartom. benne van a kolbásztöltéstől a Rurkáig minden!

Zenóbia 2013.09.05. 15:14:54

@jankavagyok: De jó, majd egyszer megmutathatnád, ezek annyira jó dolgok! :) és khmm, mi az a Rurka? :)

jankavagyok 2013.09.05. 15:29:06

... a rurka, csak hogy mindenki tudja, egy olyan henger alakú finom "lagzissüti", amiben hab van.
süti beállítások módosítása