Karácsonyi posztnak ezt szántam már régóta, mert nekem fontos és megható ajándék volt amikor rátaláltam, ne maradjatok ki ti sem. Hagyomány és család, szeretem amikor ez a kettő ötvöződik.
Keresztmama, apukám keresztanyja volt, és isteni finom csokoládétortát, női szeszélyt, meg grízpitét készített. Közvetlenül a csirkepörkölt nokedlivel vasárnapi ebéd után. Sosem fogjuk tudni rekonstruálni azt a csokoládétortát, ebből a füzetből sem sajnos, de ez kicsit így is olyan, mintha belelátnék a titkaiba. A kézzel írott receptes füzetek olyanok, mint egy titkos napló. Ma megosztom veletek az első oldal jó tanácsát, hátha kiderül, hogy az új évben nem is boldogulnátok e nélkül. Boldog Karácsonyt mindenkinek, legalább olyan boldogot, mint az enyém!
Jó tudni!
A nyers sonkamaradékot salátákhoz és levesbetétekhez is felhasználhatjuk, de ne használjuk fel párolásra és sütéshez, mert magas sótartalma elveszi az ételek ízét.
A zsíros hússzeleteket sütésnél sózzuk és borsozzuk meg alaposan, mert különben íztelen lesz a sült. A sovány hússzeleteket kevésbé kell sózni, a sült könnyen kiszárad és rágós lesz.
Különösen jó ízű lesz a kávé, ha az őrölt kávéra egy csipet sót vagy megfelezett keserű mandulát szórunk.
A hüvelyes gyorsan megpuhul, ha csak főzés után sózzuk meg.
A tej nem fut ki, ha a lábas szélét kevés vajjal megkenjük.
A kakaó nem csomósodik össze, ha előbb cukorral keverjük, majd azután tesszük hozzá a tejet vagy a vizet.
A kelvirág világos és gyenge marad, ha kevés tejet öntünk a főzővízbe.
Hát így!