Torta formában már fent van egyszer, de most akkor legyen így is, főleg, hogy úgy csak egyszer csináltam, a többi kilencvennyolc alkalommal így készült. Ez a süti olyan süti, hogy legszebb álmaimban leülök a tepsi mellé egy villával, a többit elképzelhetitek, ha meritek. Meg egy üveg lekvárral. Az Iván legszebb álmaiban ugyanez szerepel, csak lekvár nélkül.
Péter Jánosné Receptgyűjteményéből van, az enyém másfélszeres adag.
Rákóczi túrós
Hozzávalók a tésztához, nagy tepsihez, kb. 30x35-ös:
- 45 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 1 csomag sütőpor
- egy evőkanál tejföl
Keverjük ki a porcukrot a margarinnal és a tojássárgájákkal, majd adjuk hozzá apránként a sütőporral kevert lisztet, majd a végén a tejfölt, nekem tényleg elég az egy evőkanál, de ezt érezni fogjátok. Nagyon szeretek vele dolgozni tészta, kinyújtjuk, kikent tepsibe tesszük. Kicsit nagyobb lett, és mivel még türelmesek vagyunk, újranyújtjuk, tepsibe tesszük. Kicsit nagyobb lett, újranyújtjuk, tepsibe tesszük. Ami túllóg, levágjuk, hozzátapasztjuk valahova, ahol elfér. Ezt legközelebb már elsőre így csináljuk, mert okosak vagyunk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, félig megsütjük, addig kikeverjük a többit:
Hozzávalók a krémhez:
- 1 kg túró
- 30 dkg porcukor
- 4 tojás sárgája
Kikeverjük. Megkóstoljuk. Finom.
Hozzávalók a tetejére a habhoz:
- 35 dkg porcukor
- 7 tojás fehérje
Gőz felett kemény habot verünk belőle. A félig megsült tésztára simítjuk a túrókrémet, arra pedig a habot. Villával csíkokat huzigálunk rá, ha akarunk, majd tovább sütjük.
Ha kész, fogunk egy villát...