Mondom az Ivánnak, mit főzzek ebédre, mondja az Iván, hogy lángost. A Pi receptje, aki a Győzőtől kapta, aki a lángossütő öreg nénétől tanulta, aki a kerek erdő közepében lakik egy fakunyhóban, ami körül az erdő állatai legelésznek békésen, míg a néne rá nem jön, hogy létezik baconnel töltött lángos. Ez itt nem olyan, mert még nem jött rá.
Lángos
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 élesztő
- 2,5 dl tejföl
- 1 nagyobb főtt krumpli
- 0,5 l tej
- só
Egy órával sütés előtt elég nekiállni. Egy tálba megy a liszt, a közepébe a felfuttatott élesztő, az összemorzsolt krumpli, majd szépen sorban a többi hozzávaló. Amikor már nem szóródik a liszt, én neki szoktam állni a keverőgéppel, aztán mikor már van egy gombóc kinézetű valamink, akkor gyúrom kézzel, amíg bírom, meg még egy kicsit tovább, míg el nem válik a táltól meg az ujjaimtól is a tészta. Amikor fáradok, szoktam közben hangosan káromkodni is, meg mérgesen odavagdosni a gombócot, roppant szórakoztató lehet nézni. Vagy ijesztő. Meleg helyen fél órát kelesztjük kb., a negyven fokban tíz perc kellett neki mondjuk.
Olajos kézzel kisebb ökölnyi tésztát fogunk, két kézzel széthúzgáljuk, forgatjuk, húzgáljuk, forgatjuk, forró olajban sütjük, de ne túl hirtelen, mert szar lenne, ha nyers maradna belül.
Tegyünk rá fokhagymás olajat, ami így készül:
- 1 dl olaj
- 1 dl langyos víz
- 5-6 gerezd fokhagymanyomón áttört fokhagyma
- 2 csipet só
Összekutyuljuk, és hagyjuk összeérni. Ez kurva sok egyébként, de eláll. A fokhagymás olajjal megkent lángosra ne tegyünk semmit, csak sózzuk meg. Vagy tegyünk rá tejfölt, arra meg sajtot. Reszeltet. Esetleg füstöltet. Vagy lekvárt. Friss, házi, baracklekvárt. Vagy süssünk bele virslit. Vagy bacont. Vagy töltsétek meg csülkös pacallal.
Mi most egy hétig lángost fogunk zabálni a Balaton partján, reggelire, ebédre és még vacsorára is. Meg tízóraira és uzsonnára. Egyetek lángost!