És csak nekem visszatért a köd végre, már épp elég nehezen viseltem, hogy az időjárás nem hajlandó alkalmazkodni a hangulatomhoz, ami nem csupa napfény meg csicsergés! De nem ám. Hanem kanapé sarkába kucorodós, horrort olvasós, úgy könnyebben képzelem el, hogy aki hozzámszól, arra ráveti tüzes tekintetét Randall Flagg. Meg ha már itt tartunk akkor Nigella nézős, mert napokig el tudnám bámulni ezt a nőt, miközben bevernék vagy három szeletet ebből itt lentebb, azzal aztán garantáltan leszedálnám magam teljesen. Hát, álmodozni azért lehet, nem?
És mennyire rohadt jó lett már ez a kép, tisztára mintha aranyszínű lenne a csokoládé, pedig nem de nem.
Nigella Régimódi csokoládétortája
Hozzávalók a tésztához (20 cm-es tortaformához):
- 200 g finomliszt
- 200 g kristálycukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 200 g vaj
- 40 g kakaópor
- 1,5 dl tejföl
- 2 tojás
- 1,5 tk vanília aroma
Egy tálba mérd ki az első négy hozzávalót, majd robotgéppel keverd hozzá a vajat. Egy másik tálban verd fel a tojásokat a tejföllel, a kakaóval és a vaníliával, majd öntsd hozzá a lisztes keverékhez, és keverd simára. 180 fokra előmelegített sütőben süsd fél óráig, majd hűtsd ki teljesen, mielőtt kettévágod, vagy sütheted kétszerre is.
Nekem egyrészt nincs 20 cm-es formám, másrészt viszont 26 cm-es van, úgyhogy én dupla adag tésztával indítottam, mondván legfeljebb még egy minitortára is elég lesz (11 cm). Így is lett, ámde annyira tömör állagú, bár ennek ellenére finom torta lett belőle, hogy egy nagyon vékonyka szelettel bírtak csak megbirkózni a Csokifüggők Országos Szövetségének tagjai is, kivéve én. Úgyhogy szándékomban áll megcsinálni majd az alapmennyiséggel is, hogy lássam, mit vétettem, mert valamit gondolom igen. Vagy ha ti már csináltátok pont ezt, akkor áruljátok már el, hogy nektek milyen állagú lett a tészta, köszi.
A krémhez:
- 80 g tejcsokoládé
- 80 g étcsokoládé
- 75 g vaj
- 1,25 dl tejföl
- 1 tk vanília aroma
- 1 ek juharszirup
- 300 150 g átszitált porcukor (tudjátok, milyen rohadt módon édesszájú vagyok, de higgyétek el, elég a 150)
- 0,5 tk forró víz
Gőz fölött olvaszd össze a csokoládékat a vajjal, majd vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Add hozzá a tejfölt, a vaníliát, és a juharszirupot, vagy ha az nincs, akkor mézet, az is tök jó lesz. Majd mehet bele az átszitált porcukor, és a víz, keverd simára. A vízből nyilván a fél teáskanál egy vicc, keverés közben látod, hogy kell-e még hozzá adnod, a lényeg, hogy olyan sűrű legyen, hogy meg tudd vele tölteni a tortát, és a körbekenés se ütközzön különösebb nehézségekbe. Irtó finom krém, abszolút megtartós, főleg, hogy én előtte ugyanabban az edényben trüffelhez olvasztottam málnás étcsokoládét, és ennek kicsit átvette az ízét, úgyhogy egész nyugodtan lehet ízesített étcsokival is variálni.
A tortát vágd ketté, vagy ha eleve kettőben sütötted, akkor ne. Töltsd meg, kend körbe, díszítheted is, de minek. A csoki szép.
Ha nem is vagyok egy Nigella, de azért: Zenóbia a Facebookon.