Zenóbia

Zenóbia

Nigella Régimódi csokoládétortája

Bejegyzés alcíme...

2014. február 20. - Zenóbia

És csak nekem visszatért a köd végre, már épp elég nehezen viseltem, hogy az időjárás nem hajlandó alkalmazkodni a hangulatomhoz, ami nem csupa napfény meg csicsergés! De nem ám. Hanem kanapé sarkába kucorodós, horrort olvasós, úgy könnyebben képzelem el, hogy aki hozzámszól, arra ráveti tüzes tekintetét Randall Flagg. Meg ha már itt tartunk akkor Nigella nézős, mert napokig el tudnám bámulni ezt a nőt, miközben bevernék vagy három szeletet ebből itt lentebb, azzal aztán garantáltan leszedálnám magam teljesen. Hát, álmodozni azért lehet, nem?

régimódicsokitorta8.jpg

És mennyire rohadt jó lett már ez a kép, tisztára mintha aranyszínű lenne a csokoládé, pedig nem de nem.

Nigella Régimódi csokoládétortája

Hozzávalók a tésztához (20 cm-es tortaformához):

- 200 g finomliszt

- 200 g kristálycukor

- 1 csomag sütőpor

- 1 csipet só

- 200 g vaj

- 40 g kakaópor

- 1,5 dl tejföl

- 2 tojás

- 1,5 tk vanília aroma

Egy tálba mérd ki az első négy hozzávalót, majd robotgéppel keverd hozzá a vajat. Egy másik tálban verd fel a tojásokat a tejföllel, a kakaóval és a vaníliával, majd öntsd hozzá a lisztes keverékhez, és keverd simára. 180 fokra előmelegített sütőben süsd fél óráig, majd hűtsd ki teljesen, mielőtt kettévágod, vagy sütheted kétszerre is.

Nekem egyrészt nincs 20 cm-es formám, másrészt viszont 26 cm-es van, úgyhogy én dupla adag tésztával indítottam, mondván legfeljebb még egy minitortára is elég lesz (11 cm). Így is lett, ámde annyira tömör állagú, bár ennek ellenére finom torta lett belőle, hogy egy nagyon vékonyka szelettel bírtak csak megbirkózni a Csokifüggők Országos Szövetségének tagjai is, kivéve én. Úgyhogy szándékomban áll megcsinálni majd az alapmennyiséggel is, hogy lássam, mit vétettem, mert valamit gondolom igen. Vagy ha ti már csináltátok pont ezt, akkor áruljátok már el, hogy nektek milyen állagú lett a tészta, köszi.

A krémhez:

- 80 g tejcsokoládé

- 80 g étcsokoládé

- 75 g vaj

- 1,25 dl tejföl

- 1 tk vanília aroma

- 1 ek juharszirup

- 300 150 g átszitált porcukor (tudjátok, milyen rohadt módon édesszájú vagyok, de higgyétek el, elég a 150)

- 0,5 tk forró víz

Gőz fölött olvaszd össze a csokoládékat a vajjal, majd vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Add hozzá a tejfölt, a vaníliát, és a juharszirupot, vagy ha az nincs, akkor mézet, az is tök jó lesz. Majd mehet bele az átszitált porcukor, és a víz, keverd simára. A vízből nyilván a fél teáskanál egy vicc, keverés közben látod, hogy kell-e még hozzá adnod, a lényeg, hogy olyan sűrű legyen, hogy meg tudd vele tölteni a tortát, és a körbekenés se ütközzön különösebb nehézségekbe. Irtó finom krém, abszolút megtartós, főleg, hogy én előtte ugyanabban az edényben trüffelhez olvasztottam málnás étcsokoládét, és ennek kicsit átvette az ízét, úgyhogy egész nyugodtan lehet ízesített étcsokival is variálni.   

A tortát vágd ketté, vagy ha eleve kettőben sütötted, akkor ne. Töltsd meg, kend körbe, díszítheted is, de minek. A csoki szép.

régimódicsokitorta3.jpg

Ha nem is vagyok egy Nigella, de azért: Zenóbia a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr365783810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gattac 2014.02.20. 19:19:13

Pár éve megcsináltam ezt a tortát (a tejföl miatt emlékszem rá). Vaskos, nehéz, szivacsos tésztája volt, mint egy tömörebb brownie, de talán nem annyira, mint a képeden (bár nem látszik jól). Tényleg csak fanatikus csokirajongóknak ajánlott, én nem is ismételtem meg azóta. Nem lehet, hogy a dupla adag miatt nem tudott rendesen átsülni? A minitortát nem vágtad fel? Az hátha picit lazább lett.

retinax 2014.02.20. 22:11:14

Nekem rendes tortatésztája szokott lenni. Minden évben ezt sütöm az uram szülinapjára. Nálunk fanság van, az incifinci gyerekeim egy éves koruk óta felnőtt szeleteket tolnak belőle :D

Zenóbia 2014.02.21. 12:36:23

@gattac: Igen, én is a dupla adagra gondoltam, de igen, tömörebb brownie, csak az enyém valsz dupla olyan tömör lett! :) hát, képet kicsit direkt nem raktam fel nagyon közelit, ne égessem már magam a kelleténél jobban :D

Zenóbia 2014.02.21. 12:37:30

@retinax: és húsz centisben sütöd, és a szimpla adagot? Esküszöm kipróbálom majd úgy is, mert amúgy meg irtó finom, és hát így is az volt, csak kissé tömény. Mármint másoknak. :) a gyerekeid rendes emberek lesznek ez már innen is látszik :)))

retinax 2014.02.23. 15:59:34

Hú, hát nekem soha a büdös életben nem jutott eszembe lemérni a tortaformámat, de most akkor nekiállok, és lesublerolom a kedvedért :D. Én a kikevert tésztát két adagban sütöm meg, vagyis külön-külön, mert úgy írta a recept.

retinax 2014.02.23. 16:02:07

23 centiméter, kérlekszépen.
És ha a csokikrémbe tejföl helyett tejszínt teszel, akkor sima lesz és fényes és leöntheted vele a tortát, nem kell kenni, erre asszem a 3. alkalommal jöttem rá, de nekem a rusztikus is tetszik. Az íze ugyanolyan, a csoki meg a vanília mindent elnyom :D

Scala 2014.02.25. 13:37:46

Ez valami isteni szép!!!
Rohadjon meg a diéta.
Nigella egy isten, kár, hogy labilis.

Zenóbia 2014.02.26. 10:54:12

@retinax: kösziköszi, olyanom pont nincs, ez meg nyilván nem sokáig tartható állapot. :) legközelebb kipróbálom úgy, ahogy te írod, két lap és tejföl, aztán referálok :)

Zenóbia 2014.02.26. 10:55:44

@Scala: A diéta mindenképpen rohadjon meg! :) Nigella szerintem is, úgy ahogy van, imádom ezt a nőt, csak most már kicsit sajnálom is, hogy nem annyira boldog, mint amilyennek tűnik.
süti beállítások módosítása