Az év első sütése, ráadásul nem is a saját konyhámban, de mit csináljak, ha aznap jött rám, hogy most viszont már muszáj sütnöm valamit, és pont Petránál voltam, ő meg szerencsére még örült is, vagy legalábbis nagyon sikeresen tett úgy. Gyakorlatilag azt csinálta, hogy érkezéskor a kezembe nyomott egy pohár bort, és ha épp készültem letenni, akkor felkiáltott, hogy Úristenelfogyottaborod, és utántöltötte. Nem tudom, ez mennyire jó jel, viszonylag sokat mondogatom, hogy itt a blogon azért kicsit túljátszom ezt az alkoholista dolgot, de aztán lehet, hogy már nem. Ráadásul visszaszoktam a dohányzásra is (bocsapu), úgyhogy már nem fogok sírni ezen, hogy mennyire hiányzik a cigi, pedig vélhetően jobban jártam volna, ha maradok a sóvárgós stádiumban. A saját konyhával az van, hogy elköltöztem otthonról, be a nagyvárosba, konyha ott is van, csak még nem jöttem rá, hogy kell bekapcsolni a sütőt. Höhö. Na jó, de, legközelebb onnan tudósítok. Azt hiszem ez az év sem lesz kevésbé érdekes, mint a tavalyi, és még csak január van, kezdek félni.
A sütivel kapcsolatban a legjobb, hogy házi tojás került bele, mert Petrának volt ilyenje, és adott is. Amúgy nem vagyok fanatikus ezen a téren, nekem aztán kiváló a bolti is, ha az van, de ehhez járt sztori is, azt viszont imádom. A Csobánc Hegy lábánál éldegél Szidi néni, a tyúkjaival. Konkrétan ő a helyi tojás dealer, éves várólista van hozzá, a legjobb, ha kinyírsz valakit, aki már tag. Petra a múltkor elkísérte az anyukáját (nem, ő nem nyírt ki senkit. mármint gondolom.) a havi adagért, és mondta Szidi néni, hogy most csak harminchat van negyven helyett, mert hideg van, nem tojnak ezek a kurvák! Szerintem rokonlélek.
Gyümölcsös Blondie (innen)
Hozzávalók:
- 150 g vaj
- 150 g fehércsokoládé + 30 g dísznek a tetejére (azért 30, mert a Boci 90 g-os csokit gyárt, de ha több, az sem baj, csak mondom)
- 200 g kristálycukor
- 1 lime reszelt héja
- 1 kk vanília aroma
- 3 tojás
- 50 g natúr krémsajt (nálam valami sajátmárkás, mert 50 g miatt nem veszek most mascarpone-t, hónap vége van, kell cigire)
- 200 g liszt
- 250 g vegyes fagyasztott gyümölcs
- 1 csomag sütőpor
Állati bonyolult lesz, készüljetek fel lélekben. Legalább negyed óra, mire összerakjátok. Nekem csak tíz perc volt, mert Petra adogatta a kezem alá az összes cuccot, hozzá lehetne ehhez szokni, na. A vajat olvaszd össze egy kislábosban a fehércsokival, reszeld bele a lime-ot, aztán még reszelj bele, mert a konyhatulajdonos szerint még van azon mit reszelni, az viszont sajnos csak utólag jutott eszébe, hogy tulajdonképpen miért is nem raktuk bele a levét is, szerintem belerakhatjátok, jót tenne neki. Na szóval, mehet bele a cukor, a villával felvert tojások, eddig simán jó vagy fakanállal, de a krémsajtot és a lisztes-sütőporos keveréket már géppel jobban jársz, éljen a homogenitás. Sütőpapíros tepsibe öntsd bele a masszát, kicsike tepsibe, úgy 20x20 cm-es volt a miénk, abban pont jól nézett ki. Szórd rá a gyümik nagy részét, és kicsit nyomkodd is bele, a kis részét meg tedd félre díszítésnek a tetejére. A sütési idővel most jól megszívatlak benneteket, mert mivel nem a saját sütőm volt, ezért rá kellett jönni, hogy mi a heppje. A lényeg, hogy 160 fokon sült úgy fél órát, aztán még húsz percet 180 fokon, sztem ha eleve 180-ról indítassz, fél óra alatt jó lesz.
Vedd ki, hagyd hűlni, aztán mikróban olvaszd meg a maradék fehércsokit, csorgasd rá a tetejére, és ragasztgasd rá a fagyasztott gyümölcsöt. Ami nálam szeder, málna, ribizli, mert ez volt a CBA-ban, ezt is ötödjére találtam meg, mert vak vagyok, ott keringtem a hűtőpult körül, és mondogattam magamban (remélem magamban), hogy zöldbab, borsó, halrudacska, faszom, már megint a zöldbabnál járok.
Bocs a fos képekért, de nem volt nálam a nagy gép, és a telefonom is sokkal jobbakat szokott ennél, de hát na, ez most ilyen.