Zenóbia

Zenóbia

Rákóczi túrós Pite habcsókkal

2014. október 02. - Zenóbia

A Rákóczi túrós az egyik heppem, nem mintha nem tudnátok, mert minden héten posztolok valami új verziót belőle, de még jó, hogy így van, mert ezzel a pitével nyertem egy különdíjat, ami azért eléggé feldobta a vasárnap délutánunkat Natasával, örömünkben megnéztük este, hogy milyen az, amikor a Fröccsteraszon már nincs senki más rajtad kívül. Megvan a varázsa.

rákóczipite15.jpg

Az Édes Álmok Piteverseny bevételét a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványa kapta, úgyhogy azon kívül, hogy nyertem többek között egy gyönyörűséges halványrózsaszín piteformát (most erről eszembe jutott, hogy létezik vajon fekete vagy szürke piteforma? ha igen, szóljatok, vagy vegyetek nekem karácsonyra), az a jó dolog is történt, hogy másoknak is jó lett a pitém miatt.

rákóczipite5.jpg

Rákóczi túrós Pite habcsókkal

Hozzávalók a tésztához:

(30 cm-es piteforma)

- 225 g liszt

- 2 tojás sárgája

- 75 g porcukor

- 125 g vaj

- 1 csipet só

- 1 csomag sütőpor

- egy evőkanál tejföl

A tejföl kivételével mindent hajíts egy tálba, a vajat kockázd fel előtte praktikusan. Bal kézzel ragadd meg a tálat, jobb kézzel gyúrd össze a hozzávalókat, amikor már kb. összeállt, mehet hozzá a tejföl, itt kiválóan lehet fejleszteni a balkezes énedet (balkezesek cseréljék ki a szavakat), mert hogy a jobb ugye maszatos. Ez engem tegnap állított nagy feladat elé, amikor fondantot gyúrtam, és ki kellett vágnom bal kézzel a porcukros zacskót, de hát az élet időnként nagy próbatételek elé állítja az embert. Sikerült amúgy, ha nagyon aggódnátok, bár közben elgondolkodtam egyszer, hogy baszki, lehet, hogy inkább feltépem a fogammal. Na, vissza a pitetésztához, általában elég az egy ek tejföl, de ha nem, egészen bátran hozzákanalazhatsz még egyet. Mehet a hűtőbe a gombóc, míg megcsinálod a tölteléket, de állhat egy napot is, meg fagyaszthatod is, én szoktam.

Hozzávalók a töltelékhez:

- sárgabaracklekvár

- 900 g túró (csak azért annyi, mert 450 g-os zacsikat vettem, de az egy kilót is elbírja gátlás nélkül)

- 80 g búzadara

- 200 g kristálycukor

- 1 tojás

Robotgép. Kikevered. Ha nagyon morzsalékosnak ítéled, adj hozzá egy kanál tejfölt. Nyújtsd el a tésztát kb. kör alakúra, és kicsit nagyobb átmérőjűre, mint a piteformád, hogy jusson az oldalára is. A formát vajazd ki, majd nyújtófára tekerve tedd bele a tésztát, nyomkodd oda az oldalához. Kend meg baracklekvárral, halmozd rá a tölteléket, egyenletesen terítsd el, aztán mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 30-35 percre.

habcsók2.jpg

Juhú, és most jön a habcsók rész, amit megcsinálhatsz előző nap is, vagy pár nappal előre is akár, oly mindegy. Engem az utóbbi hat habcsók próbálkozásom agyonra szívatott, de nem adom fel, legalább ezt. Végül Lajos Marihoz fordultam, ő már csak tudja.

rákóczipite10.jpg

Hozzávalók a habcsókhoz:

Ebből a mennyiségből bőven lesz két nagy tepsi minihabcsók, ha nem akarsz ennyit, felezd, bár én mindenre habcsókot szórok mostanság, ez biztosan valami kezdődő függőség.

- 4 tojásfehérje

- 1 csipet só

- 150 + 50 g porcukor

- 50 g étkezési keményítő

A fehérjét verd fel keményre a sóval, majd adagold hozzá a 150 g átszitált porcukrot, géppel pár percig, kemény lesz. Szitáld össze a maradék porcukrot és a keményítőt, majd mehet már kézi habverővel a habhoz, ne kutyuld mint az eszeveszett, csak forgasd bele.

rákóczipite9.jpg

Habzsákból nyomj cukker habcsókokat sütőpapíros tepsire, de énmiattam rakhatsz kiskanállal is halmokat, vagy egy rohadt nagy halmot, ha megalomán vagy. 120 fokra előmelegített sütőben 2-3 óra, ha légkeveréses, akkor egy-másfél óra, nézegesd időnként, látod, ha már kiszáradt, és nem ragad egyáltalán a papírhoz (azt mondjuk pont nem látod..). Így a közepe még ragacsosabb marad, de ehhez a sütihez passzol a ragacshabcsók.

Zenóbia a Facebookon! - itt találtok még vicces képeket, meg kevésbé vicceseket is, meg a tök üres Fröccsteraszt is, ha pont az érdekel.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr76737773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása