Zenóbia

Zenóbia

DKCS pite

2014. május 21. - Zenóbia

Mármint Diós, meg Karamellás, meg főleg Csokis. Meg főleg Pite. Ha sós mogyoróval csináljátok dió helyett, akkor meg főleg Snickers torta, de mivel nekem van egy bátyám, aki utálja a mogyorót, meg egy férjem, aki utálja a sósat meg az édeset együtt, így kénytelen voltam ezt kihagyni. Pedig fájt a szívem. De hát most tagadjam ki a családom? Váljak el? A sós mogyorós-csokis pitéért? Simán.

Egyébként meg az mennyire nagyon szürreális élmény, amikor este tizenegykor kapok egy sms-t a Melisszától, és nem az van benne, hogy mondjuk ezzel a kreténnel a büdös életben többet nem, hanem az, hogy mit csináljak, ha nem áll össze a pitetészta?!

snickers5.jpg

Diós-karamellás-csokis pite (innen)

Hozzávalók a pitetésztához (kb. 28 cm-es forma):

-  250 g liszt

- 125 g vaj

- 25 g porcukor

- 1 tojás

A lisztet elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és gyorsan gombóctésztát gyúrunk belőle, majd betesszük a hűtőbe egy kicsit, én egy napig tettem mondjuk. Egy kicsike napig.

snickers7.jpg

Kivesszük, elnyújtjuk, beleegyengetjük a formánkba, úgy, hogy az oldalán is legyen tészta, nem baj, ha cakkos, úgy viccesebb. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc, ha már barnul, akkor jó. Én csak villával szurkáltam meg, mert épp nem volt otthon bab, vagy valami, amit szoktak ilyenkor javasolni rászórni, de így is pont tök jó volt.

Karamelles-diós réteg:

- 100 g kristálycukor

- 2 ek víz

- 75 ml habtejszín

- 50 g vaj

- 120 g darabolt dió

snickers6.jpg

A cukrot és a vizet egy kislábosban feltesszük melegedni, a habtejszínt meglangyosítjuk a mikróban. Amikor kezd barnulni a cucc, akkor folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a habtejszínt, ha elkeveredett, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a vajat, majd a darabolt diót, és ráborítjuk a tésztára, jöhet a csoki.

Csokoládé ganache:

- 200 g étcsokoládé

- 200 ml habtejszín

A tejszínt kezdjük el melegíteni egy lábosban, amikor már gyöngyözik a széle, vegyük le, és tördeljük bele a csokit, majd kevergessük addig, míg egynemű nem lesz. Ha nincs már otthon két deci habtejszín, csak egy, akkor a végén adjunk hozzá egy nagy ek tejfölt, nekem az is bejött. Ha egynemű a csokink, borítsuk rá a pitére, és tegyük hűtőbe, míg meg nem szilárdul. Nagyon eléggé jó. Sós mogyoróval meg aztán.

snickers1.jpg

Zenóbia a Facebookon!  -is ott van, gyertek, és írjatok nekem szaftos sztorikat, vagy valami.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr156025802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása