Mármint Diós, meg Karamellás, meg főleg Csokis. Meg főleg Pite. Ha sós mogyoróval csináljátok dió helyett, akkor meg főleg Snickers torta, de mivel nekem van egy bátyám, aki utálja a mogyorót, meg egy férjem, aki utálja a sósat meg az édeset együtt, így kénytelen voltam ezt kihagyni. Pedig fájt a szívem. De hát most tagadjam ki a családom? Váljak el? A sós mogyorós-csokis pitéért? Simán.
Egyébként meg az mennyire nagyon szürreális élmény, amikor este tizenegykor kapok egy sms-t a Melisszától, és nem az van benne, hogy mondjuk ezzel a kreténnel a büdös életben többet nem, hanem az, hogy mit csináljak, ha nem áll össze a pitetészta?!
Diós-karamellás-csokis pite (innen)
Hozzávalók a pitetésztához (kb. 28 cm-es forma):
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 25 g porcukor
- 1 tojás
A lisztet elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és gyorsan gombóctésztát gyúrunk belőle, majd betesszük a hűtőbe egy kicsit, én egy napig tettem mondjuk. Egy kicsike napig.
Kivesszük, elnyújtjuk, beleegyengetjük a formánkba, úgy, hogy az oldalán is legyen tészta, nem baj, ha cakkos, úgy viccesebb. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc, ha már barnul, akkor jó. Én csak villával szurkáltam meg, mert épp nem volt otthon bab, vagy valami, amit szoktak ilyenkor javasolni rászórni, de így is pont tök jó volt.
Karamelles-diós réteg:
- 100 g kristálycukor
- 2 ek víz
- 75 ml habtejszín
- 50 g vaj
- 120 g darabolt dió
A cukrot és a vizet egy kislábosban feltesszük melegedni, a habtejszínt meglangyosítjuk a mikróban. Amikor kezd barnulni a cucc, akkor folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a habtejszínt, ha elkeveredett, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a vajat, majd a darabolt diót, és ráborítjuk a tésztára, jöhet a csoki.
Csokoládé ganache:
- 200 g étcsokoládé
- 200 ml habtejszín
A tejszínt kezdjük el melegíteni egy lábosban, amikor már gyöngyözik a széle, vegyük le, és tördeljük bele a csokit, majd kevergessük addig, míg egynemű nem lesz. Ha nincs már otthon két deci habtejszín, csak egy, akkor a végén adjunk hozzá egy nagy ek tejfölt, nekem az is bejött. Ha egynemű a csokink, borítsuk rá a pitére, és tegyük hűtőbe, míg meg nem szilárdul. Nagyon eléggé jó. Sós mogyoróval meg aztán.
Zenóbia a Facebookon! -is ott van, gyertek, és írjatok nekem szaftos sztorikat, vagy valami.