Mi legyen a vasárnapi ebéd kérdésnél azt a roppant izgalmas dilemmát kellett megoldanunk családilag, hogy akkor most aranygaluska legyen, vagy darázsfészek, vagy esetleg aranygaluska. Vagy darázsfészek? Vagy darázsfészek. Jövő héten meg legyen aranygaluska? Hát hogy a fenébe ne!
Darázsfészek
Péter Jánosné: Sütemények és egyéb édességek könyvéből. Ez dupla adag, két nagy tepsi tele lesz vele.
Hozzávalók:
- 5 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 8 dkg kristálycukor
- 4 tojás sárgája
- 30 dkg vaj
- csipet só
- 80 dkg liszt
Az élesztőt futtasd fel a tej felével, meg két ek cukorral. A többi hozzávalót pakold bele Teofilba, ha nincs Teofilod, akkor kénytelen leszel magad összegyúrni, az sem olyan vészes dolog egyébként, én kimondottan szeretem azt a részt is. Aztán mehet hozzá a felfuttatott élesztő is, és mehet a gyúrás. Amikor már szépen elválik a tészta az edénytől, tedd kelesztőtálba egy órára. Ha letelt, nyújtsd el a tészta felét téglalap alakúra, majd jöhet rá a dióscukros töltelék.
A töltelékhez (2 tepsihez):
- 20 dkg vaj
- 28 dkg porcukor
- 20-25 dkg durvára darabolt dió
A margarint keverd habosra a porcukorral, mondjuk amíg kel a tészta, addig pont ráérsz. A habosra kevert cumót kend az elnyújtott tésztára, majd szórd rá a darabolt diót is. Tekerd fel, vagdosd fel a rudat kb. három centinként, majd a csigákat helyezd a jól kikent tepsire, egymástól úgy két centi távolságra. Hagyd még további fél órát letakart konyharuha alatt kelni, aztán mehet a 180 fokra előmelegített tepsibe negyven percre. Amikor már elkezd nagyon kicsit színesedni a tészta, ez úgy húsz percnél történt meg nálam, akkor kend meg jól a következő keverékkel:
A kenéshez (2 tepsihez):
- 2 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A tejet melegítsd össze a cukrokkal, fogj egy kenőecsetet és jó alaposan kend meg a sütőből kivett csigákat, aztán tedd vissza, még további húsz percre. Csinálhatsz hozzá vanília sodót, nem fogja túlzottan elrontani a dolgot.
Gyertek a Facebookra is, ott is remek az élet. Zenóbia a Facebookon.