Zenóbia

Zenóbia

Darázsfészek

2014. január 27. - Zenóbia

Mi legyen a vasárnapi ebéd kérdésnél azt a roppant izgalmas dilemmát kellett megoldanunk családilag, hogy akkor most aranygaluska legyen, vagy darázsfészek, vagy esetleg aranygaluska. Vagy darázsfészek? Vagy darázsfészek. Jövő héten meg legyen aranygaluska? Hát hogy a fenébe ne!  

darázsfészek3.jpg

Darázsfészek

Péter Jánosné: Sütemények és egyéb édességek könyvéből. Ez dupla adag, két nagy tepsi tele lesz vele.

Hozzávalók:

- 5 dkg élesztő

- 5 dl tej

- 8 dkg kristálycukor

- 4 tojás sárgája

- 30 dkg vaj

- csipet só

- 80 dkg liszt

Az élesztőt futtasd fel a tej felével, meg két ek cukorral. A többi hozzávalót pakold bele Teofilba, ha nincs Teofilod, akkor kénytelen leszel magad összegyúrni, az sem olyan vészes dolog egyébként, én kimondottan szeretem azt a részt is. Aztán mehet hozzá a felfuttatott élesztő is, és mehet a gyúrás. Amikor már szépen elválik a tészta az edénytől, tedd kelesztőtálba egy órára. Ha letelt, nyújtsd el a tészta felét téglalap alakúra, majd jöhet rá a dióscukros töltelék.

A töltelékhez (2 tepsihez):

- 20 dkg vaj

- 28 dkg porcukor

- 20-25 dkg durvára darabolt dió

A margarint keverd habosra a porcukorral, mondjuk amíg kel a tészta, addig pont ráérsz. A habosra kevert cumót kend az elnyújtott tésztára, majd szórd rá a darabolt diót is. Tekerd fel, vagdosd fel a rudat kb. három centinként, majd a csigákat helyezd a jól kikent tepsire, egymástól úgy két centi távolságra. Hagyd még  további fél órát letakart konyharuha alatt kelni, aztán mehet a 180 fokra előmelegített tepsibe negyven percre. Amikor már elkezd nagyon kicsit színesedni a tészta, ez úgy húsz percnél történt meg nálam, akkor kend meg jól a következő keverékkel:

A kenéshez (2 tepsihez):

- 2 dl tej

- 10 dkg kristálycukor

- 2 csomag vaníliás cukor

darázsfészek7.jpg

A tejet melegítsd össze a cukrokkal, fogj egy kenőecsetet és jó alaposan kend meg a sütőből kivett csigákat, aztán tedd vissza, még további húsz percre. Csinálhatsz hozzá vanília sodót, nem fogja túlzottan elrontani a dolgot.

Gyertek a Facebookra is, ott is remek az élet. Zenóbia a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr335754771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gattac 2014.01.27. 09:40:01

Éljen-éljen, jönnek a kelt tészták, amit hiányoltam a blogodról. Ha meggyógyulok, ez lesz az első, amit megcsinálok. Az utolsó képen vaníliasodó van? Mert a sodó mintha folyékonyabb lenne, de ez nagyon jól néz ki rajta.

Zenóbia 2014.01.27. 21:19:35

@gattac: :) most derült csak ki, hogy én is hiányoltam őket! :) Hááát, ez ilyen prosztó sodó, ami valójában hígabbra vett vaníliás puding.:) sodót még soha az életben nem csináltam, még egy dolog...:) És jobbulást!
süti beállítások módosítása