Zenóbia

Zenóbia

Égetett cukortorta

2013. december 15. - Zenóbia

A'la nagyi meg unoka közösen. A recept és a tudomány a mamától, nekem meg az élmény, hogy megtanulhattam, és nem receptes könyv kellett hozzá, hanem egy nagymama fakanállal. Generációk a konyhában, jó dolog ez! Mint a cukortorta!

grillázs2.jpg

Égetett cukortorta - grillázs

Hozzávalók egy őzgerinc, és egy kompótos tálkányi formához:

- 2 bögre darabolt dió

- 2 bögre kristálycukor

- 2 citrom, ha ketten is gyurmásszátok

- 1 tálka hideg víz, amibe mártogathatod a citromot

- 2 pamut konyharuha, amiket nedvesíts be, és béleld ki velük a formákat

Na szóval, a lényeg, hogy ugyanannyi darabolt dió kell, mint kristálycukor, nekünk ennyi lett, a bögre alatt a mama porcelán, rózsaszín virágos tejeskávés bögréjét értem. A citromot ne tedd bele, csak mosd meg jó alaposan, és tedd félre egy kicsit. De ne túl messzire.

grillázs3.jpg

A cukrot tedd egy serpenyőbe, és kezd el melegíteni. Amikor elolvad, kezd szép aranyszínűre karamellizálódni, borítsd bele a diót, kevergesd tovább, és figyelj, hogy ne fröcsögtesd magadra, mert fájni fog, viszont nem lesz időd az égési sérüléseidet ápolgatni, mert ezt keverni kell. A nagyi szerint azt látni kell a színén, ha már jó, szerintem meg kevergesd a dióval még két percig, aztán kezd el beleegyengetni a formákba. Gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar megszilárdul, és akkor annyi a formázásnak. Szóval fogod a citromot, mártogatod a már odakészített hideg vízbe, és azzal nekiesel a masszának és egyenletesen szétmaszírozod az őzgerincben, vagy amiben akarod. Közben ha egyedül vagy, akkor a harmadik kezeddel folyamatosan adagolod a cuccot. Ha közben elkezd összeállni a serpenyőben, akkor gyújts alá újra, és olvaszd fel. Ha kész az alagutad és a félgömböd, a nedves konyharuha segítségével borítsd tálcára a kész műveket.

grillázs1.jpg

Cukormáz:

- 1 tojásfehérje

- 1 mokkáskanál citromlé

- 150 g átszitált porcukor

Kemény habbá vered, nyomóba töltöd, aztán rajzolhatsz rá kisvirágot, meg kisvirágot beporzó méhecskét, meg kisvirágot beporzó méhecskét üldöző medvét. Ilyeneket. Esetleg eleve ne őzgerincformát használj meg kompótostálkát, hanem építs belőle Eiffel-tornyot.   

Zenóbia a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr795634637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása