Folyton-folyvást kihajigáljuk a maradék kenyeret meg kiflit meg zsemlét, kivéve amikor nem, mert odaadom apunak, aki elviszi a munkahelyi tóba a halaknak, vagy mert odaadjuk az arany tojást tojó tyúkoknak, vagy mert időben eszembe jut kivenni a zacskóból, megszárítani, és lereszelni zsemlemorzsának, persze ez utóbbi még soha a büdös életben nem történt meg, pedig. De leginkább folyton-folyvást kihajigáljuk, mert elfelejtem és megpenészedik a zacsiban, akkor meg már nem örülnek neki sem a halak sem a tyúkok, sem a morzsák. Azon kivételes alkalmakkor meg, amikor úgy döntök, hogy másnap kenyérpudingot akarok reggelizni, akkor meg kenyérpuding készül belőlük. A szottyos kényeztetés.
Zenóbia napra, mert miért ne járhatna nekem körtés kenyérpuding reggelire a névnapomon, még akkor is ha, az nem is a névnapom valójában, csak én azt játszom, hogy az. Az 1/8-ad részét megmentettem magamnak, a többit feltálaltam anyuéknak vacsorára, mert ugyan az egészet meg tudtam volna enni reggelire, de az vélhetően egy icipicit túlzás lett volna. Vagy nem?
Körtés kenyérpuding, vagy inkább körtés kiflizsemle puding
Az ötletet Hannah és Limara adta közösen.
Hozzávalók:
- 2 szikkadt zsemle
- 3 szottyadt kifli
- 10 dkg vaj
- 3 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 3 tojás
- 4 csomag vaníliás cukor
- 3 ek barnacukor
- 3 db körte
- sárgabarack lekvár
- hűvős, őszi, korán sötétedő délután
A kifliket félbevágtam keresztben és hosszában is, így négy darabra esett szét egy kifli, ha elsőre nem értettétek volna. A zsemléket is negyedeltem, megvajaztam mindet, és megkentem őket baracklekvárral. A felével kibéleltem egy jénai alját, a lekváros felük nézzen rád az edényből. Vagdosd rá a megpucolt körtét, majd mehet rá a másik fele a vajas-lekváros kiflizsemléknek, most arccal lefelé.
A tejet, habtejszínt, tojást, vaníliás cukrokat keverd ki kézi habverővel, borítsd rá a kiflikre. Szórd meg barnacukorral, morzsold a tetejére a maradék vajat, majd hagyd állni fél órát, hogy a kiflizsemlék jól beszívhassák a cuccot. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra, a teteje meg fog pirulni és ropogós lesz és karamellizált a barna cukortól. Ha igazán nagyon durva vagy, nyomj rá tejszínhabot, vagy adj hozzá vaníliakrémet. Aznapra mondjuk már ne tervezz semmit, amihez kell agyműködés, én direkt ezért ettem reggelire, mert le akartam szedálni magam. Siker!