Zenóbia

Zenóbia

Körtés kenyérpuding

2013. október 30. - Zenóbia

Folyton-folyvást kihajigáljuk a maradék kenyeret meg kiflit meg zsemlét, kivéve amikor nem, mert odaadom apunak, aki elviszi a munkahelyi tóba a halaknak, vagy mert odaadjuk az arany tojást tojó tyúkoknak, vagy mert időben eszembe jut kivenni a zacskóból, megszárítani, és lereszelni zsemlemorzsának, persze ez utóbbi még soha a büdös életben nem történt meg, pedig. De leginkább folyton-folyvást kihajigáljuk, mert elfelejtem és megpenészedik a zacsiban, akkor meg már nem örülnek neki sem a halak sem a tyúkok, sem a morzsák. Azon kivételes alkalmakkor meg, amikor úgy döntök, hogy másnap kenyérpudingot akarok reggelizni, akkor meg kenyérpuding készül belőlük. A szottyos kényeztetés.  

körtéskenyér1.jpg

Zenóbia napra, mert miért ne járhatna nekem körtés kenyérpuding reggelire a névnapomon, még akkor is ha, az nem is a névnapom valójában, csak én azt játszom, hogy az. Az 1/8-ad részét megmentettem magamnak, a többit feltálaltam anyuéknak vacsorára, mert ugyan az egészet meg tudtam volna enni reggelire, de az vélhetően egy icipicit túlzás lett volna. Vagy nem?  

Körtés kenyérpuding, vagy inkább körtés kiflizsemle puding

Az ötletet Hannah és Limara adta közösen.

Hozzávalók:

- 2 szikkadt zsemle

- 3 szottyadt kifli

- 10 dkg vaj

- 3 dl tej

- 2 dl habtejszín

- 3 tojás

- 4 csomag vaníliás cukor

- 3 ek barnacukor

- 3 db körte

- sárgabarack lekvár

- hűvős, őszi, korán sötétedő délután

körtéskenyér2.jpg

A kifliket félbevágtam keresztben és hosszában is, így négy darabra esett szét egy kifli, ha elsőre nem értettétek volna. A zsemléket is negyedeltem, megvajaztam mindet, és megkentem őket baracklekvárral. A felével kibéleltem egy jénai alját, a lekváros felük nézzen rád az edényből. Vagdosd rá a megpucolt körtét, majd mehet rá a másik fele a vajas-lekváros kiflizsemléknek, most arccal lefelé. 

körtéskenyér4.jpg

A tejet, habtejszínt, tojást, vaníliás cukrokat keverd ki kézi habverővel, borítsd rá a kiflikre. Szórd meg barnacukorral, morzsold a tetejére a maradék vajat, majd hagyd állni fél órát, hogy a kiflizsemlék jól beszívhassák a cuccot. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra, a teteje meg fog pirulni és ropogós lesz és karamellizált a barna cukortól. Ha igazán nagyon durva vagy, nyomj rá tejszínhabot, vagy adj hozzá vaníliakrémet. Aznapra mondjuk már ne tervezz semmit, amihez kell agyműködés, én direkt ezért ettem reggelire, mert le akartam szedálni magam. Siker!

körtéskenyér3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr55606476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gattac 2013.10.30. 19:57:21

Hát akkor játszásiból boldog névnapot! Nem is tudtam, hogy a Zenóbia rendes név, csodálkoztam is reggel a naptáron. A kaja pedig csodásan néz ki, meg fogom csinálni.

Zenóbia 2013.10.30. 20:14:33

@gattac: Köszönöm szépen! :) anno asszem én is pont ezért választottam, mert meglepődtem rajta! :)

Eszter Papp 2013.10.30. 23:28:12

csak azt szeretném megkérdezni menyem, hogy én miért nem kaptam ebből?

Eszter Papp 2013.10.30. 23:33:29

egyébként Isten éltessen Zenóbia, remélem, hogy az igazi névnapodat sem fogom elfelejteni !!!???

Zenóbia 2013.10.31. 13:05:33

@Eszter Papp: Köszönöm szépen! :)) és hát azt én is remélem! :)

retinax 2013.10.31. 23:05:40

Biztos azért nem csinálsz zsemlemorzsát, mert reszelnéd, pedig ha bevágnád a kutterbe (tudom, karos vágó, vagy minek hívod), akkor sokkal lelkesebb lennél, mert akkor fél perc meló lenne, és lehetne mindig panírozni, hurrá, és akkor lenne rántottizé blog is biztos, bírnám :).

Zenóbia 2013.11.01. 14:40:02

@retinax: mekkora sötét vagyok!:-D a büdös életben nem jutott volna eszembe.:-) végül is a süti után közvetlenül a rántott dolgok jönnek a listámon, előbb-utóbb el is jönnek értem az egészséges életmód hívők, és megdobálnak bioparadicsommal!:-)
süti beállítások módosítása