Zenóbia

Zenóbia

Diós sport szelet

2013. március 21. - Zenóbia

Jöhetne már az az óraállítás, mert mocskos mód utálok világosban jönni dolgozni, így nem indulhatok el félig sminkelve, mert meglátnak, undorító egy helyzet ez. Hogy addig is kihúzzuk valahogy, itt van ez a süti, amit nem kell sütni, csak gyömöszkélni, olyanoknak való, akik utálják a kókuszgolyót gömbölygetni, mert ezzel aztán végképp semmi macera nincs. Nekem a gömbölygetés jobban bejön, gondoltátok volna-e, végül is csak minden második bejegyzésemben írom le, hogy éljen a gömbölygetés. A zakkantabb diétázók vehetik fenyegetésnek a nevét, egy szelet után egy óra futás a patakparton, hajrá. Dúsítottam kicsit dióval, mert az olajos mag egészséges, höhö.

sportszelet1.jpg

Diós sport szelet

Hozzávalók:

- 1 kg háztartási keksz por

- 1 üveg rumaroma

- 50 dkg margarin

- 8 ek kakaó

- 30 dkg kristálycukor

- 4 dl tej

- darabolt dió

sportszelet2.jpg

Keverd össze egy mély tálban a kekszport meg a kakaót. Olvasd össze a vajat, a tejet és a kristálycukrot, öntsd a kekszes keverékre, dolgozd össze fakanállal. Add hozzá a rumaromát és a darabolt diót, kutyuld-kutyuld, ha meguntad, hagyd abba. Lapogasd el egy viszonylag nagy tepsiben, ha félsz, hogy nem fog könnyen feljönni, rakj alá folpackot, de amúgy feljön. A tetejére olvassz meg két tábla (200 g) tortabevonót két ek olajjal, simítsd el rajta, tedd hűtőbe. Ha megdermedt a csoki, szeleteld, kóstold meg. Aztán kóstold meg még egyszer, ne zavarjon, hogy előtte már megettél egy pizzát meg egy tál fagyit, befér az még oda a többi mellé. Ebből az utolsó mondatból lehet következtetni, hogy ennek most nem számoltam ki a kalória értékeit, ha a következő egy évben még egyszer bárminek is kiszámolnám, száradjon le a karom tőből. Aki pedig kiejti előttem az életmódváltás szót, annak kitépem a nyelvét és ledugom a torkán. Csak úgy mondom, nem fenyegetésképpen.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr285149855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2013.03.22. 20:55:57

Hú, ez valami elemien királyul néz ki. Meg is beszéltük itthon, hogy húsvétkor kipróbáljuk.

bio

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2013.03.22. 23:04:54

rántsd ki, úgy még jobban odabasz, persze vanilia fagylalttal kell tálalni és utána fél liter kólával leöblíteni

videki gyerek 2013.03.22. 23:12:24

Minek ez a felhajtas ?
Nem lenne egyszerubb bodonbol, kanalal enni a zsirt, ? Az majdnem ennyire hizlalo lenne, de sokkal egyszerubb.

Azanna 2013.03.23. 16:03:18

@videki gyerek: Te csak maradj a zsírnál, nekem ez valahogy szimpibb.

Zenóbia 2013.03.25. 09:51:11

@bioLarzen: :) hát akkor Kellemes sportszeletes Húsvétot nektek, remélem szeretni fogjátok a sütit. :)

bioLarzen 2013.03.26. 00:28:09

@Zenóbia: Köszi - a receptet elnézve (no meg, az igazi retro-sportszeletre gondolva - szerintem nem nagyon lehet mőás kimenete a dolognak. Ha jól látom,elrontani sem igen lehet, ha az ember figyel az arányokra :)

bio

bioLarzen 2013.05.26. 18:33:50

Na, ha kicsit késve is, de megcsináltuk :D

Remek lett, hamar elfogyott.

Három észrevétel:

- ez persze sok mindentől függ, de nekünk az 1 kiló kekszporból készült massza simán felvett 6-7 deci tejet - sőt, még talán lehetett volna bele tenni egy egész kicsit többet is. A 4 deci nekünk mindenképpen kevés lett volna;

- többféle kiszerelésben lehet rumaromát kapni, volt itthon 30 ml és 38 mol kiszerelésű is. Lehet, hogy az "egy üveg" helyett érdemesebb volna a receptbe valamiféle mértékegységes mennyiséget írni. A túl sok rumaroma azért nem válna előnyére a cuccnak.

- lehet, hogy ez tipikus kezdő hiba volt - és, persze, a tepsi méretétől is erősen függ - de lehet, hogy nem lenne hülyeség beleírni a receptbe, hogy legalább 200 g csoki kell, ha az ember a képen látható vastagságú csokibevonatot szeretné elérni. Nekünk sajna, nem volt annyi, csak olyan 170-180 gramm, és az sajna csak elég vékony csokitetőre volt elég :(

De, ez persze az ízét nem befolyásolta, így az király lett.

bio

Zenóbia 2013.05.28. 11:51:18

@bioLarzen: Tök jó, hogy megcsináltátok és hogy finom lett és hogy meg is írtad nekem, az meg még jobb! :)
a csokit a tetejére kiegészítettem, a rumaromáról gőzöm sincs, hogy mekkora volt, de amúgy igazad van, a jövőben majd erre figyelek, a tej nekem elég volt anno, de ez tényleg kicsit ilyen érzésre dolog.

bioLarzen 2013.05.28. 19:05:49

@Zenóbia: Igen, a tej nagyban függ attól, milyen kekszport használ az ember... mi, úgy látszik, a szárazabb fajtából valót vettünk...

bio

bioLarzen 2013.05.28. 19:08:20

(Ja, és persze tudja az ember, hogy kajarecepteknél mindig hozzávetőlegesnek kell tekinteni a megadott mennyiségeket - a tejnél is csak azért írtam, mert majdnem dupláját használtuk a 4 decinek.)

bioLarzen 2013.05.28. 19:12:09

Viszont, technikai kérdés: hogy csináltátok, hogy ilyen szép sima lett a csoki a tetején? Nekünk nem lett ennyire folyós, el kellett kenni a végén... Tettetek bele az olvasztáskor tejet vagy vajat?

bio

Zenóbia 2013.05.29. 08:58:30

@bioLarzen: jaja, két ek olajat, de az oda is van írva :) 10 dkg csokihoz egy ek olaj jár, és akkor ilyen szép fényes és könnyen szeletelhető lesz a máz, gőz felett szoktam összeolvasztani.
és köszi az észrevételeket, egyrészt hasznos a visszajelzés, másrészt meg tökre örülök nekik! :)

bioLarzen 2013.05.29. 15:07:51

Hopp, jogos, tényleg, ott van... Látván, hogy tényleg igen egyszerű az elkészítés, az igazat megvallva nem olvastam el teljesen tüzetesen a receptet... Legközelebb már olajjal fog készülni nálunk is :)

bio

jankavagyok 2013.09.05. 13:01:57

@bioLarzen: én mikroban szoktam, mert így baromi egyszerű. olajat teszek hozzá én is, egy kis mikrozható edénybe belehajintom az összes otthon elfekvő csokit (abból nem sok van általában, mert mindig van, aki befalja) és beteszem mikróba. fél perc múlva kiveszem, megkeverem, megint fél perc, megint ki, megint kever... amíg folyós nem lesz.
süti beállítások módosítása