Zenóbia

Zenóbia

Vegyetek házat

2011. június 17. - Zenóbia

Most mesélek kicsit másnak a problémájáról is, hogy ne legyek nagyon uncsi.

Szóval van az a helyzet, mikor az ember eljut oda, hogy úgy érzi megengedhet magának egy házat. Itt persze sokan felhördülnek, mert ez a helyzet nagyon sokaknál sosem jön el, és nem ez a meglepő manapság, de azért előfordul na, és elképzelni mindenki el is tudja. Ha elképzeltük, és nem utáljuk őket nagyon azért, mert nekik összejött, mindjárt elmesélem, hogy miért is nem sima ügy ez.

Ugyan szerették a lakásukat is pesten, de a gyerek miatt hamar rájuk tört a vágy a kertes ház iránt, azért mégiscsak praktikusabb úgy kiengedni a gyerkőcöt játszani, hogy tudod, hogy csak a te macskád szart a kertbe, nem a kerület összes macskája. Most hogy ezt ilyen szépen megindokoltuk, kezdődhet a keresgélés. Hosszasan, mérlegelve minden szempontot, hiszen nem két évre akarnak költözni, hanem egy életre. A számukra tökéletes ház megtalálása nem okozott gondot, és az sem, hogy megkössék a szerződést, miszerint a szerkezetkész ház június közepére teljesen elkészül, az általuk választott módokon, csempével, burkolattal, szép kerttel, kerítéssel. Az aggódás májusban jött el, amikor még mindig simán lett volna idő befejezni a munkálatokat, főleg ha elkezdték volna egyáltalán. De nem, mert nem jött meg a csempe, és amíg nincs csempe, semmi más nem történhet, de tulajdonképpen meg sem rendelték azt a csempét, mert nem utalt a bank. A saját zsebből kifizetett csempének aztán megérkezett majdnem a fele május végére, a másik felét meg elvitte a nyuszi. Közben az építési vállalkozó fel van háborodva, hogy te fel vagy háborodva, mert mégis mit gondoltál, ha nincs pénz, nincs munka sem. Nem értettem én ezt, de aztán elmagyarázták, hogy is működnek a dolgok a nagy magyar valóságban, legalábbis gondolom, hogy csak nálunk megy ez így, de lehet máshol is, javítsatok ki. Mindezt nem azért gondolom, mert ez egy szar ország, és külföldön sokkal jobb, mert szerintem nem így van, és nem is értem azokat az embereket, akik szerint itt nem lehet boldogulni, ezért aztán kimennek Londonba mosogatni, hajrá. 

Szóval a lényeg, hogy a munkák megkezdésére a bank utal egy bizonyos összeget a kivitelezőnek, aki ebből végrehajtja a munkálatok első fázisát. A végrehajtást ellenőrzi a bank, és ha mindent rendben talál, akkor utalja a következő nagyobb összeget, a második fázis megkezdésére. A vállalkozó állítja, hogy a bank nem utalt, a bank állítja, hogy utalt, melyik a visszaellenőrizhető és megbízhatóbb információ vajon? Igen, a nyeremény egy melba kocka. De hová lesz a pénz, ha egyszer elutalódott? Valószínűleg az előző munkába, mert azt is be kell valamiből fejezni, van aki már évek óta várja, hogy elkészüljön a háza, addig meg egy sátorban lakik a kertben, ezt meg majd befejezzük a következő ember pénzéből, nem jó az, ha valaki nagyon türelmetlen, megárthat. 

Kötbér csak két hónap csúszás után kerül kikötésre, most már tudjuk, hogy eleve azt a dátumot kellett volna figyelembe venni a lehetséges legkorábbi költözéshez, de mivel csak most tudjuk, akkor még nem tudtuk, ezért a lakást amiben eddig laktunk, rég eladtuk a fejünk fölül.  

Tehát, van egy házunk, amiben nem lakhatunk, mert nincs kész. Az előző lakásunkat eladtuk, hogy ki tudjuk fizetni a házat, ami nincs kész. Akkor most hová? Sátor a kertbe? Vagy költözzünk be rokonokhoz, barátokhoz hónapokra? Vagy fizessünk albérletet pluszban, mert arra még úgy szívesen költenénk?  

Hogyan lehet ezt megtenni bárkivel?! A Kornéliáékat az a "szerencse" érte, hogy egy barátnak a nagyitól megörökölt lakásába beköltözhetnek ideiglenesen, így nem kell sátrat verniük. Viszont a kertes ház helyett hónapokig(?) lakhatnak a nyolc kernek abban a részében, ahol még az átlagosnál is több a macskaszar. Na de hogy akinek még macskaszaros hely sem jut? Kérdésem van bőven, de attól tartok, hogy a válaszokat elvitte magával a nyuszi, csakúgy mint a csempét. 

Tudom, hogy nem ők az elsők akivel ez megtörténik, nem is az utolsók, de mivel az én környezetemben velük történt ilyen, én miattuk vagyok felháborodva. Mondhatnák azt is az okosok,  hogy de hát mekkora naivság volt azt hinni, hogy időre elkészülnek, de basszus nehogy már ez legyen az alapgondolat, hogy úgyis átvágnak, úgyis meglopnak, úgyis mindenki egy görény. Innentől mondjuk ne aggódjon senki sem, mert innen már mindenki úgy fog indulni, hogy alapból egy görény. Csak hát ez így szomorú, és megkeseríti azt, ami nem túl sok erőfeszítéssel lehetett volna sokkal egyszerűbb is. Mindenesetre mi azért reméljük, hogy az első grillpartyt még idén nyáron megtartjuk ott a sátor helyén a kertben.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr22991463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása