Főleg, ha diós. Ha negyven fős ballagási bulira mész, ahol a negyvenből huszonhárom gyerek, akkor még mindig ez az első ami bevillan, hogy hát persze, hogy kókuszgolyót viszek, mert nagy ívben szarnának a habos-babos sütemény költeményekre, amik különben is szétfolynának a napon. Ezzel meg ha mégsem ízlik, kiválóan meg lehet egymást hajigálni. Meg a szomszéd macskát.
Kókuszgolyó
Kivételesen nem spontán dobáltam bele mindent a tálba, amit találtam a spájzban, hanem az alapreceptből indultam ki, de a lekvárt akkor sem hagynám ki belőle, ha baltával fenyegetnének meg.
Hozzávalók:
- 1 kg háztartási keksz por
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 4 ek kakaó
- 1 majdnem teli üveg rumaroma (30 ml)
- 2,5 dl meggylé
- 200 g baracklekvár
- kókuszreszelék a forgatáshoz
- magozott meggy a közepébe
Az olvasztott margarint ráöntjük a kekszporra, majd az összes többi hozzávalóval jól összegyúrjuk. Gombócokat formázunk a masszából úgy, hogy a közepében tuszkolunk egy meggyet. Nem baj, ha marad benne egy-két meggymag, szerintem minden családban van egy konkrét valaki, aki mindig, minden egyes alkalommal megtalálja a meggymagot vagy a dióhéjat, vagy bármit, amit nem kéne. És még szól is, mert ezek ilyenek.
A gömböcöket forgassuk meg kókuszreszelékben, tegyük hűtőbe, akkor igazán jó, ha kicsit összeérnek az ízek. Nem, a diósban természetesen meggy sincs, sőt, direkt azt csináltam meg először, nehogy egy kicsike kókuszreszelék is érje őket, mert a kókusz pont olyan ördögtől való az Ivánnak, mint a lekvár. Meg a pulyka. Ha már olyan régen leszünk házasok, hogy utálni fogjuk egymást mint az állat, akkor majd csinálok neki kókusztejjel bedörzsölt pulykát, áfonyamártással. Hmm.