Múlt héten megnéztük Natasával a Liza, a rókatündért, és úgy értem haza a moziból, hogy most azonnal leülök posztot írni, mert ihletem van, biztos a sok kinyírt pasi tette. Erre egy darab netem nem volt, amitől rohadt ideges lettem, aztán megláttam a romantikát a dologban, hogy írhatok én kézzel is, rendes papírra, a száz éves íróasztalomon. Még szakközépiskolában kielemezte egy grafológus az írásomat, normálisnak tűntem, attól eltekintve, hogy akik rendeskedveskiegyensúlyozott emberek, azoknak általában jobbra dőlnek a betűik, az enyémek meg egyértelműen balra. A pszichopata énem, az. Szóval végig kell menni a hosszú és rögös úton, a japán táncdalénekes (mellékállásban: halál) kinyír mellőled úgy 10-15 pasit, a tizenhatodik annyira szerelmes lesz, hogy az sem zavarja, ha minden nap a fejére esik egy zongora. Megfelelő társkereső szöveget is kitaláltunk a'la Liza: Nem túl egyszerű, ámde sütni jól tudó nő keresi kedves (de nem túl) párját, társas kapcsolat céljából, aki semmiképpen nem rendelkezik BMX kerékpárral. Megfogtuk a lényeget, én érzem.
Azért írom ilyen körmönfontan, hogy torta, mert nekem most így hirtelen nem is nagyon rémlik, de a máglyarakást azt amúgy szokás melegen enni, ugye? Na, ezt nem fogod, mert ahhoz, hogy összeálljon, várnod kell egy hűtőben eltöltött éjszakát, aztán lehet szépen szeletelni.
Hozzávalók (26 cm-es kapcsos tortaforma):
- 250 g kalács
- 5-6 dl tej
- 80 g kristálycukor
- 2 tk vanília kivonat
- 4 tojássárgája
- 40 g porcukor
- 250 g eperdzsem
- 300 g eper (gőzöm sincs, csak tippelek, de kb. Az a lényeg, hogy feldarabolva ki tudd vele rakni egy soron a tortaformát. A maradékot megeheted. Pezsgővel.)
A habhoz:
- 4 tojás fehérje
- 120 g porcukor
Vajazd ki a tortaformát, szeleteld fel a kalácsot ujjnyi szeletekre. Forrald fel a tejet a vanília kivonattal és a kristálycukorral. Verd fel a tojások sárgáját a porcukorral és egy-két evőkanál vaníliás tejjel. A kalácsokat mártsd bele fél másodpercre a vaníliás tejbe, és jó szorosan rakd ki velük a forma alját. A felvert tojássárgájás cucc felét pötyögtesd rá, arra jöhet az eperlekvár fele, aztán a feldarabolt eprekkel rakd ki. Következő réteg megint tejbe mártogatott kalács, aztán jöhet a tetejére a maradék felvert cucc, és a maradék eperlekvár. Eddig ennyi.
Mehet a kétszáz fokos sütőbe, ki fog folyni. Mert a kapcsos forma az ilyen. Rakj alá egy másik tepsit, vagy bugyoláld körbe alufóliával, vagy ilyesmi. Húsz perc után 180, és mehet még további fél óráig, az utolsó tíz perc már a habbal együtt lesz, szóval összesen egy óra, ha jól számolom.
A hab úgy készül, hogy a fehérjéket felvered kőkeményre a porcukorral, aztán ráborítod a süti tetejére, és megpróbálod esztétikusan szétkenni. Vissza a sütőbe, amíg el nem kezd barnulni a hab. Kiveszed, és nem vagy türelmetlen mint én, nem nyúlsz hozzá, egyáltalán. Csak nézegeted, aztán ha kihűlt, beteszed egy éjszakára a hűtőbe, és másnap reggel már olyan, mint egy torta.