Zenóbia

Zenóbia

Karamellkrémes diótorta

2014. szeptember 15. - Zenóbia

Mivel ez a torta egy ötvenedik házassági évfordulóra készült, ezért mondhatnám, hogy ez a torta azoknak szól, akik még hisznek az örök szerelemben, de most abból a három emberből mi van, ha mind a három utál sütni, úgyhogy ezt ne erőltessük. Maradjunk a racionalitás talaján, szerintem ez a torta azoknak lesz jó, akik szeretik a diót is, meg a karamellát is, ezzel vélhetően nem lövök mellé olyan nagyon. Ugye.  

Oké, nekem az "AZ" a terápiás könyvem, úgyhogy nagyon ne lepődjetek meg a romantikus hozzáállásomon. 

karamellásdiótorta7.jpg

Karamellkrémes diótorta

Hozzávalók a tésztához (1 laphoz: 26 cm-es forma):

-          4 tojásfehérje

-          120 g porcukor

-          120 g darált dió

-          csipet só

-          1 kk vanília kivonat

A darált diót keverd össze a porcukorral. A tojásfehérjét verd fel keményre a csipet sóval, ha vannak ilyen hajlamaid, nyugodtan próbáld meg a fejedre borítani a tál tartalmát, ha sikerült, akkor nem volt elég kemény a hab, csatát vesztettél ebben a csodás életben, állhatsz neki konyhát takarítani, de legalább lesz min röhögni később. Nem, én nem csináltam ilyet. Soha. Mármint tényleg. Add hozzá a habhoz a vanília kivonatot, majd fakanállal forgasd bele a dióscukrot. A tortaformát érdemes kibélelni sütőpapírral, higgy nekem. 180 fokon 20 perc, olyan tészta lesz belőle, hogy mindenki meg fogja kérdezni, hogy most akkor ebben a tortában hol a tészta, mert kicsit olyan marlenka érzés. Azt is kéne egyszer csinálni, de mikor elolvastam, hogy fogd a sűrített tejet és főzd két és fél napig egy lábosban, akkor úgy éreztem, hogy talán lehet, hogy mégsem kéne.

Hozzávalók a krémhez:

- 2 csomag karamellás pudingpor

- 6 ek kristálycukor

- 7 dl tej

- 100 g vaj

Nem túl szofisztikált a történet, elsőre megpróbálkoztam saját gyártású karamellkrémmel is, de az szar lett, nekem meg alapvetően semmi problémám a pudingporral, mert én sem vagyok túl szofisztikált. Főzd meg a pudingot a cukorral meg a tejjel, ki gondolta volna. Hűtsd le, majd keverd bele a puha vajat robotgéppel, nahát, kész.

karamellásdiótorta8.jpg

Töltsd meg a már kihűlt lapokat, én nem vonnám körbe a helyedben, mert szerintem így szép, a maradék krémből nyomogass a tetejére cukker bogyókat díszítésnek, nekem az még ott csoki, ami kávészemnek álcázza magát, ez volt otthon.

karamellásdiótorta1.jpg

Én egy szóval sem mondtam, hogy ez nem egy tömény torta. Ne csülkös bableves, meg székelykáposzta (ezt de jól összehoztam) után szolgáld fel szerintem inkább.

Zenóbia a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr216529517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katorna 2015.03.02. 12:54:20

Jól értem h egy laphoz kell a 4 fehérje, azaz összesen 16 ???? kell hozzá?

Zenóbia 2015.03.02. 13:24:45

@katorna: Igen, 16 kell hozzá. :) valójában én is azért tudtam megcsinálni, mert csomó lefagyasztott fehérjém volt otthon, és gondoltam, akkor itt a jó alkalom. :)
süti beállítások módosítása