Tudom-tudom, mi a fenéért nem akkor posztolom, amikor ott potyog lefelé a fáról a sárgabarack a kertben, és alig várod, hogy valaki megírja, hogy milyen csuda-fantasztikus sütit süthetnél belőle, hanem direkt megvárom, amikor már az összeset befőzted lekvárnak. Vagy pálinkának. (egy üvegért cserébe süti?hmm?)
Első lépés: szerezz sárgabarackot. Ez lesz belőle itt a képen, irtó finom, tényleg-tényleg. Tényleg! Nem csak úgy mondom!
Sárgabarackos-morzsás pite
Hozzávalók a tésztához:
- 45 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- egy púpos evőkanál tejföl
Az lett, hogy rájöttem, mennyivel jobb kézzel összegyúrni a tésztát, mint géppel, vagy legalábbis nekem most mennyivel jobban esik, hogy gyurmázhatok, de nektek nem muszáj ettől még. Úgy történik, hogy fogsz egy tálat, mehet bele a porcukor, tojássárgája, felkockázott vaj, sütőpor, só, meg a liszt fele mondjuk. Bal kézzel megmarkolom a tál szélét, jobb kézzel gyúrok, kiskoromban az volt a vágyam, hogy hadd legyek mégis balkezes, mert az olyan misztikusnak tűnt, meg mondjuk egy csomó mindent csinálok fordítva, lásd söprögetés, anyám le is szúrt, hogy hogy lehet így fogni azt a seprűt. Meg egyszer megettem egy egész tányér levest bal kézzel, mire rájöttem, hogy valami nem stimmel. Na, most hogy már ezt is tudjátok rólam, mehet bele a többi liszt, meg a tejföl, gombóc, mehet a hűtőbe egy órára mondjuk.
Lisztezett deszkán nyújtsd el a tésztát ujnyi vastagra, ez egy nagy tepsihez elég mennyiség, kivajazott tepsibe applikáld bele a nyújtófa segítségével. Ami lelóg rámorzsolhatod majd a tetejére, vagy edd meg. A bátyám mindig is imádta a nyers linzert, és még életben van, szóval no para.
Hozzávalók a töltelékhez:
- sárgabarack. sok.
- fahéjas-kristálycukor (tudom, hogy utáljátok, én is utálom, de ízlés szerint, bocs.)
- sárgabarack lekvár
A tésztát megkenten vékonyan a lekvárral, majd ráhajigáltam a megmosott, felnegyedelt barackokat, ha van otthon darált diód, szórhatsz alá egy keveset, de abszolút kihagyható lépés. A barackokat szórd meg a fahéjas cukorral, attól is függ, mennyire édes a barack, az enyémek nem voltak annyira azok, de amúgy ennek a sütinek nem árt, ha gyümölcs íze van.
A morzsatetőhöz:
- 360 g kristálycukor
- 210 g liszt
- 180 g vaj
Morzsold össze kézzel, ha maradt leesett linzertésztád, azt is tépkedd hozzá nyugodtan, aztán szórd meg vele a barackok tetejét, majd mehet a sütőbe, 180 fokon kb. 40 perc. Nagyon szerettem ezt a sütit, és most pont ebédidő van, és éhes vagyok, és még be kell szúrnom róla a képeket, az élet időnként rettenetes próbatételek elé állítja az embert. Hát nem?
Zenóbia a Facebookon! Gyertek oda is, mert ott már hamarabb kirakom a képeket, és akkor lehet könyörögni a receptért, amit meg is ígérek, hogy mindjárt, aztán három héten belül azért általában az is megszületik, kár, hogy addigra lejár a barackszezon, ugye.