Nőnapra rendelték tőlem a gyárban, a soron dolgozó nőknek a fiúk, mert rendesek és figyelmesek és mert abban reménykedtek, hogy majd ők is kapnak belőle, és kaptak is. Mi meg még Pistikét is kaptunk, amit majdnem annyira utálok, mint a cikláment, sikerült is rekordidő alatt kinyírnom, mert aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, ugye. De ezt tudom ellensúlyozni azzal, hogy elég jól tudok Rákóczi túróst sütni, így talán megmenekülök a Virágok Érdekvédelmi Szervezetének büntetésétől, hogy mondjuk bezárnak egy fóliasátorba egy csomó húsevő növénnyel két hétre. Feltéve, ha a tagok szeretik a sütit, mert ha nem, akkor villámgyorsan át kell állnom a húsos pitére. De az egyik virágládánkban például nagyon szépen megterem a fű, néha lenyírjuk ollóval. Mármint az Iván, na jó.
Csináltam ezt már egy párszor, és még fogom is, csak az a nagy kár, hogy tényleg nem eshetek neki egymagam egy villával. Oly nehéz az élet.
Rákóczi túrós
Hozzávalók a tésztához (nagy tepsi - 32x32):
- 45 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- egy púpos evőkanál tejföl
Keverd ki a porcukrot a vajjal és a tojások sárgájával, add hozzá apránként a sütőporos lisztet, és a tejfölt. Nyújtsd el a tésztát egyforma vastagra lehetőleg, és még lehetőleg akkorára, mint a vajjal kikent tepsid. Szurkáld meg villával, majd a 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. tíz percig, az alatt aranybarna lesz a linzer tésztád. Vedd ki, és tedd félre, ha még nem vagy kész a túrókrémmel, a sütőt vedd vissza 180 fokra.
Ez a verzió szerintem tészta ügyileg abszolút maga a tökély, és mivel csak a sütés idején változtattam (ezt tovább sütöttem) az eddigiekhez képest, ezért tutira amiatt.
Hozzávalók a krémhez:
- 1 kg túró
- 100 g búzadara
- 200 g kristálycukor
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
Itt máris van egy tanulság, hogy még mindig van mit javítani, úgyhogy hallgass rám és másfeles adag krémet csinálj, kivéve búzadara, abból elég lesz a 100 g továbbra is. Így magasabb krémet fogsz kapni, el fogja bírni bőven a süti, a szélein nekem így voltak enyhébb hiányosságok.
Keverd ki géppel a hozzávalókat, majd miután megkented vékonyan baracklekvárral a tésztát, simítsd el rajta a krémet, lehetőség szerint szintén egyenletesen, nekem ez nehézséget szokott okozni, de lehet, hogy csak én vagyok ekkora béna. Mehet vissza a sütőbe 40 percre.
A tojáshabhoz:
- 200 g kristálycukor
- 200 g tojásfehérje (asszem 4 db tojásból lett ennyi)
Ha már majdnem letelt, a tojásfehérjét verd kemény habbá a cukorral, majd szedd habzsákba, és csíkozd rá keresztbe-kasul a túrókrém tetejére. Nekem a fülem is habos ilyenkor, de nem számít, jó lesz az, mehet vissza megint a sütőbe, 200 fokon amíg nem kezd egy kis színt kapni a hab, figyelj oda, mert ha megég, az nem vicces, miután ennyit küzdöttél vele. A rácsok közé kicsike mokkáskanállal applikáltam a sárgabarack lekvárt, te csinálhatod ezt is habzsákból, nekem részemről addigra pont a tököm tele volt a habzsákkal.
Legközelebb másfeles túróval, és azon már tényleg egyszerűen nem lesz mit hova fejleszteni, annyira iszonyú-rettentő-marha jó lesz!
Itt is jól megláthatod: Zenóbia a Facebookon!