Zenóbia

Zenóbia

Rákóczi túrós

2014. március 23. - Zenóbia

rákóczi6.jpg

Nőnapra rendelték tőlem a gyárban, a soron dolgozó nőknek a fiúk, mert rendesek és figyelmesek és mert abban reménykedtek, hogy majd ők is kapnak belőle, és kaptak is. Mi meg még Pistikét is kaptunk, amit majdnem annyira utálok, mint a cikláment, sikerült is rekordidő alatt kinyírnom, mert aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, ugye. De ezt tudom ellensúlyozni azzal, hogy elég jól tudok Rákóczi túróst sütni, így talán megmenekülök a Virágok Érdekvédelmi Szervezetének büntetésétől, hogy mondjuk bezárnak egy fóliasátorba egy csomó húsevő növénnyel két hétre. Feltéve, ha a tagok szeretik a sütit, mert ha nem, akkor villámgyorsan át kell állnom a húsos pitére. De az egyik virágládánkban például nagyon szépen megterem a fű, néha lenyírjuk ollóval. Mármint az Iván, na jó. 

Csináltam ezt már egy párszor, és még fogom is, csak az a nagy kár, hogy tényleg nem eshetek neki egymagam egy villával. Oly nehéz az élet.

Rákóczi túrós

Hozzávalók a tésztához (nagy tepsi - 32x32):

- 45 dkg liszt

- 3 tojás sárgája

- 15 dkg porcukor

- 25 dkg vaj

- 1 csomag sütőpor

- egy púpos evőkanál tejföl

Keverd ki a porcukrot a vajjal és a tojások sárgájával, add hozzá apránként a sütőporos lisztet, és a tejfölt. Nyújtsd el a tésztát egyforma vastagra lehetőleg, és még lehetőleg akkorára, mint a vajjal kikent tepsid. Szurkáld meg villával, majd a 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. tíz percig, az alatt aranybarna lesz a linzer tésztád. Vedd ki, és tedd félre, ha még nem vagy kész a túrókrémmel, a sütőt vedd vissza 180 fokra.

rákóczi4.jpg

Ez a verzió szerintem tészta ügyileg abszolút maga a tökély, és mivel csak a sütés idején változtattam (ezt tovább sütöttem) az eddigiekhez képest, ezért tutira amiatt. 

Hozzávalók a krémhez:

- 1 kg túró

- 100 g búzadara

- 200 g kristálycukor

- 1 tojás

- 1 citrom reszelt héja

Itt máris van egy tanulság, hogy még mindig van mit javítani, úgyhogy hallgass rám és másfeles adag krémet csinálj, kivéve búzadara, abból elég lesz a 100 g továbbra is. Így magasabb krémet fogsz kapni, el fogja bírni bőven a süti, a szélein nekem így voltak enyhébb hiányosságok.  

Keverd ki géppel a hozzávalókat, majd miután megkented vékonyan baracklekvárral a tésztát, simítsd el rajta a krémet, lehetőség szerint szintén egyenletesen, nekem ez nehézséget szokott okozni, de lehet, hogy csak én vagyok ekkora béna. Mehet vissza a sütőbe 40 percre.

A tojáshabhoz:

- 200 g kristálycukor

- 200 g tojásfehérje (asszem 4 db tojásból lett ennyi)

Ha már majdnem letelt, a tojásfehérjét verd kemény habbá a cukorral, majd szedd habzsákba, és csíkozd rá keresztbe-kasul a túrókrém tetejére. Nekem a fülem is habos ilyenkor, de nem számít, jó lesz az, mehet vissza megint a sütőbe, 200 fokon amíg nem kezd egy kis színt kapni a hab, figyelj oda, mert ha megég, az nem vicces, miután ennyit küzdöttél vele. A rácsok közé kicsike mokkáskanállal applikáltam a sárgabarack lekvárt, te csinálhatod ezt is habzsákból, nekem részemről addigra pont a tököm tele volt a habzsákkal. 

Legközelebb másfeles túróval, és azon már tényleg egyszerűen nem lesz mit hova fejleszteni, annyira iszonyú-rettentő-marha jó lesz!

rákóczi1.jpg

Itt is jól megláthatod: Zenóbia a Facebookon! 

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr55848265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikka 2014.03.24. 10:39:10

háááttt...elég soványka Rákózci túrós ez a kinézete alapján..

shutika 2014.03.24. 10:51:23

Kirpóbálom, köszönöm

PrettyWitch 2014.03.24. 13:28:42

az egyik kedvenc sütim! valahogy diéta-kompatibilissé kéne tenni, de ötletem sincs, hogyan :(

napocskin9 2014.03.24. 16:22:18

@mikka: de legalább nincs benne semmi nem odavaló. Szerintem meg eszméletlen jól néz ki.

Zenóbia 2014.03.24. 19:37:07

@shutika: örülök neki!:-) és igazán nincs mit!

Zenóbia 2014.03.24. 19:39:04

@PrettyWitch: ezzel csak az a baj, hogy cukorhab van a tetején!:-D úgyhogy ez sajnos attól lesz diétakompatibilis, hogy csak egy aprócska kockát eszel belőle. De annyit meg minek...:-)

Zenóbia 2014.03.24. 19:39:46

@napocskin9: köszi-köszi. És köszi!:-)

PrettyWitch 2014.03.24. 20:20:22

@Zenóbia: Nagyon jól látod a mennyiségi problémát :)

RUSBAM 2014.03.25. 17:52:46

tuti betegre ettem volna magam;-) ;-) ;-)

Zenóbia 2014.03.26. 19:29:34

@RUSBAM: :) mélységesen megértelek :)
süti beállítások módosítása