A tavaly decemberi naptársüti, ez is pont annyira tök hülye választás, mint az idén januári gyümölcszselé vagy mi a franc volt az, attól tartok a naptársüti felelősök nem végezték eléggé körültekintően a munkájukat. De engem ez szerencsére nem tántorított el attól, hogy már októberben megsüssem anyósom születésnapjára, mert ilyen jó fej vagyok, meg mert ő is az. Ha ti rettentően rühellitek az anyósotokat, attól még megsüthetitek neki, teljesen össze fog zavarodni, hogy vajon mi a franc történt.
Citromos túrótorta
Hozzávalók a piskótához:
- 125 g porcukor
- 2 tojás
- 0,5 dl étolaj
- 0,5 dl melegvíz
- 2 ek kakaó
- 1 csomag sütőpor
- 120 g liszt
A porcukrot keverd ki a tojásokkal, add hozzá az étolajat, vizet, majd apránként a kakaóval és sütőporral összekevert lisztet. 18 cm-es tortaformában sütöttem, ha nagyobba szeretnéd, akkor érdemes duplázni a mennyiségeket. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süsd, úgy 35-40 perc lesz. Hagyd kihűlni, majd vágd félbe, az alját tedd vissza a kapcsos formába, erre jön majd a krém. Ami így készül, ni:
Hozzávalók a krémhez:
- 250 g túró
- 5 citrom reszelt héja
- 100 g porcukor
- 50 g vaj
- fél csomag expressz zselatin fix
- 2,5 dl habtejszín
A túrót keverd ki a cukorral, vajjal, reszelt citromhéjjal. A habtejszínt verd fel keményre a zselatinnal. A kakaós tészta felső felét morzsold bele a túrókrémbe, majd óvatosan keverd bele a felvert habot is. Borítsd az egészet a kapcsos formába, tedd hűtőbe pár órára. Díszíteni tálalás előtt, szeletelt mandulával, felvert habtejszínnel és nyomózsákkal, meg cuki citromszeletekkel, így e:
A szeletelt mandulát nem egyenként nyomogattam ám rá az oldalára, görcsölő derékkal, bandzsító szemekkel, dehogyis.
Irtó finom, és jól is néz ki (miután egy óráig rakosgattam rá a mandulákat, be is baszna, ha nem nézne ki jól), lehet vele villantani.