Zenóbia

Zenóbia

Epres túrótorta

2013. május 06. - Zenóbia

Most mondjátok meg, hogy ahogy közeledik életem első repülőútja, miért szaporodnak a lezuhant repülőkről szóló cikkek?! A kifacsart humorúaknak üzenem, hogy ez nem is vicces. De mielőtt lezuhanok és apró darabkáimmal terítek be egy egész várost, legalább csináltam cuki rózsaszín tortát, ballagásra. De nem csak arra jó. Nyilván egy cukrászdában egész napos röhögőgörcsöt ki tudnék vele váltani, de azért én tök büszke voltam magamra, hogy rózsaszín bevonat is, meg csillagok is, és még az íze sem szar, hová is lehetne még ezt fokozni Zenóbia, lenne azért még hova, de mégis, rózsaszín bevonat meg csillagok, hát na.

epresturotorta1.jpg

Epres túrótorta

Hozzávalók a piskótához (1 laphoz):

- 4 tojás

- 4 ek liszt

- 4 ek porcukor

- fél zacskó sütőpor

Két tortalapot sütöttem egy 25 cm-es formában. Én külön, mert gyáva vagyok, de ha valaki érez magában hajlandóságot, hogy kettévágjon egyet ügyesen és merészen, akkor az sütheti egyben is. Tudom, hogy a piskótatészta helyes kikeverési módozataival már önmagában ki lehetne robbantani a harmadik világháborút, ezért az érzékenyebb lelkűek ne olvassák el, hogy nem keverem ki külön a fehérjét. Tojás a  cukorral fehéredésig, majd hozzáadom apránként a sütőporos lisztet, fakanállal összeforgatom, előmelegített 180 fokos sütőben úgy negyed óra, de szúrjatok bele fogpiszkát, majd az megmondja. Megsütöttem egy nappal előre, mert úgy könyebb tölteni.

Az epres túrókrémhez:

- 0,5 kg túró

- 6 g expressz zselatin fix

- 2 dl habtejszín (nem kell felverni)

- 10 dkg porcukor

- eper, amennyit gondoltok, de én a helyetekben sokat gondolnék

A félbevágott eprekkel kiraktam az egyik lap tetejét. Összekevertem a túrót a zselatinnal, majd hozzákutyultam a habtejszínt és a cukrot. Nahát, kész! A túrót rápakoltam az eprekre, itt rájöttem, hogy mekkora hülye vagyok, mert előbb a fele túrót kellett volna rákenni a piskótára, arra rakosgatni az epreket és arra a túró másik felét, mert így szuszakolhattam be a krémet a természetesen extra szorosan összebújt eprek közé. Szóval szerintem ti itt sikerrel alkalmazhatnátok a "tanulj inkább a másik hülyeségéből, mint a sajátodból" mondást, amit én is legalább annyira utálok egyékbént, mint az "aki éjjel legény, legyen nappal is"  örökbecsűt, bár tény, hogy ahogy anyám kimondta, már fel is ment a vérnyomásom kétszázhúszra, amitől legalább felébredtem tényleg.

epresturotorta2.jpg

Tegyétek a krémre a másik tortalapot, tökre ki fog nyomódni oldalt némi krém, de nem zavar ez minket, tegyük hűtőbe, amíg megcsináljuk rá a fondant bevonatot. 

Hozzávalók a fondanthoz:

- 14 dkg pillecukor

- 2 ek víz

- 50 dkg porcukor

A fondant alá szükség lesz vajkrémre, hogy legyen, amire rátapad. Ehhez kikevertem kb. 12 dkg margarint úgy 10-15 dkg porcukorral, ami amúgy sok lett, de a maradékból készíthetsz mittudomén, arcpakolást.

Rózsaszín tortát akartam, vettem is piros ételfestéket, hogy na majd akkor én, de a sors közbeszólt, mert nem kaptam fehér pillecukrot. Színes virágocska alakút viszont igen, így csak kiválogattam a fehéreket meg a rózsaszínűeket, és azokat használtam fel, tökre rózsaszín lett emiatt mindenféle festék nélkül is, szóval ezt tudom javasolni. A virágokat a két ek vízzel beraktam egy kivajazott jénaiban a mikróba, fél percenként megkevergettem vajas fakanállal, míg teljesen fel nem olvadtak. Aztán elkezdtem hozzáadagolni a porcukrot, ha már nem megy fakanállal, akkor kézzel gyúrtam bele annyit, amennyit felvett, de nekem pont ennyit vett fel. Amikor már nem ragad a kezedhez, hanem gyurma állagú, porcukrozd be a nyújtódeszkát, és nyújtsd el rajta olyan vastagra és akkorára amilyenre szeretnéd. Ennek a masszának a fele nekem simán elég volt egy tortára és a díszítésre, a másik felét tartsd hűtőben, pár hétig simán felhasználható. Vagy készíts eleve fél adagot, az is egy megoldás, csak bennem fel sem merült, mert mi van ha kevés lesz?! Ami nálam nagy pánik mindenben, pedig esküszöm nem ették el előlem gyerekkoromban a kaját.

Vedd ki a tortát a hűtőből, szabadítsd meg a kinyomódott túrókrémtől, azt edd meg, egy kicsit sajnálhatod, hogy nem nyomódott ki több. Kend körbe vékonyan a tortát, meg a tetejét is a vajkrémmel, majd helyezd rá a kinyújtott bevonatot, és lapogasd le ügyesen. Ahol nem sikerült annyira ügyesen, vagy elszakadt, azt takard el a díszítéssel. Próbáld magad visszafogni és ne pakold rá az összes fellehető díszbizgentyűt amit találsz otthon, bár ez roppant nehéz. Kész, örvendezzünk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr695283193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PrettyWitch 2013.05.06. 14:22:06

Ez meseszép lett! És hihetetlenül profi! Szerintem cukrászdában is simán megállná a helyét.

mojoking77 2013.05.06. 20:18:26

Jol nez ki. A repulestol nem kell felni. Bar, ha azt latod, hogy a stewardesek abbahagyjak az etelek kiosztasat, es villamgyorsan a helyukre szaladnak...... Nos, remelhetoleg ilyet nem fogsz latni... :))

Zenóbia 2013.05.07. 12:37:04

@PrettyWitch: Ó, köszi, tök aranyos vagy! :)

Zenóbia 2013.05.07. 12:40:09

@mojoking77: Köszi :) khmm.. remélhetőleg! :) így is pont eléggé idegbajos leszek, hát még ha mittudomén viharba kerülünk. De ilyen sem lesz, dehogy lesz! :)
süti beállítások módosítása