Zenóbia

Zenóbia

Truffle csokoládébonbon

Bejegyzés alcíme...

2013. január 08. - Zenóbia

Nah, itt is vagyok a másik szilveszteri cuccal. Hiába esküdtek össze ellenünk a menny és a pokol összes erői, meg az én memórialopó manóim, pedig ők hárman aztán már igazán ütősek, nem hagytuk magunkat eltiporni. Először is, már jó rég kitaláltam, hogy na ezt majd én akkor szilveszterre és milyen jó lesz és hű, aztán huszonnyolcadikán eszembe jutott, hogy én otthon vagyok szabin, a könyv meg az irodában a fiókban, mert minek hoznám haza. Úgyhogy miután belecsapkodtam úgy harmincháromszor ütemesen a fejemet a falba, mondtam az Ivánnak, hogy menjünk könyvesboltba és fényképezzük le jól a receptet, mert ilyen fifikásan is lehet receptet lopni. Lehetett volna, de az összes rohadék boltban megvolt a hetedik és a kilencedik rész, a nyolcadik nem. Itt már kezdtem gyanakodni a felsőbb erők összejátszására. Mivel a biztonsági őröket mégsem akartam megkérni, hogy figyi nyisd már ki az alsó fiókomat és akkor ott találsz egy meggyes túrótorta és gyilkosság című könyvet, olvasd már be nekem a receptet, ezért végül sikerült angolul megszerezni a könyvet, éljen. Már csak az Ivánt kellett békén hagynom öt percre, és ím a csodás trüffel receptje Iván magyarításában. Nincs túlcizellálva de én szétröhögtem magam rajta legalább. A mi verziónk után odaírom az eredetit zárójelben, amit most kiolvastam a könyvből, mert hogy már vége a szabinak, a rohadt életbe bele.

csokistrüffel1.jpg

Hannah Swensen féle Truffle csokoládébonbon 8/9

Hozzávalók:

- 6 evőkanál hideg vaj, részemről 10 dkg (8 dkg) 

- 340 g félig édes csokoládé darabkák, részemről 40 dkg étcsokoládé (30 dkg félédes csokichips)

- 2 pohár porcukor, 35 dkg (6 dkg) ez elég nagy különbség a magyar és az angol verzió között, de az angol szerint a két csésze az 4,6 dl, gondolom számít, hogy milyen csokit rak bele az ember, az én 70%-os keserű csokimhoz kellett ennyi cukor

- 6 tojássárgája

- rum, vagy vaníliaaroma - a felébe rum került, a másik felébe vanília aroma

Tegyél kb. 2,5 cm vizet a dupla aljú forraló aljába, és melegítsd, míg elkezd forrni nem irtózatos módon. Vágd a vajad darabkákra és tedd őket a gőzfőző felső felébe. Tegyed bele a csokidarabkákat aztán a cukrot is a felső részbe, és tedd rá az alsó részére a fazéknak. Tegyél rá fedőt, és hagyd az egészet olvadni amíg közben te...

Szétvered a tojássárgákat egy kis vederben egy habverővel. Addig üssed, amíg teljesen össze nem keveredik, de állj meg mielőtt bogyborékosodni kezd vagy a színe világosodni.

Keverd a csokit amíg teljesen el nem olvad. Sűrű lesz, majdnem olyan, mint a karamell. Vedd le a felső részét a főzőedénynek, és tedd hideg égetőre. Ezmiafasz. (mindegy, várj egy kicsit, míg hűl)

Keverj pár kanálnyi szétcsapott tojást a csokis keverékbe. Amikor összekeveredett, keverj bele még. Addig öntsd bele a tojást így apránként, amíg még van. Ha elfogyott, többet ne tegyél bele. Kevergesd, amíg sima és fényes nem lesz a lötty.

Keverd bele a rumot, a konyakot, vagy vaníliát. Tedd a fedőt vissza a főzőfazék felső részére és tedd be az egészet a hűtőbe (a hűűtőőőőőbeeee???? - odabazmeg.) 3 teljes órára. Én egy éjszakára tettem.

csokistrüffel2.jpg

Dekoráció:

- darált dió
- kristálycukor
- "egérszar" csokoládé
- borotvált csokoládé! :D
- kakaópor
Vagy bármi, ami eszetekbe jut, a krétaporon kívül.

Figyelem! A következő lépés irtó mocskos meló! Ha gondolod, húzz magadra eldobható, műanyag kajafelszolgáló kesztyűt. Azt is lehet, hogy enyhén megvajazod a kezed vagy ráspréjzol valami főzőszart, hogy ne tapadjon a csokoládé a kezedhez. Vagy leszarod ezt az egész bekezdést.

Gömbölyíts apró golyókat a hideg csokoládéból a kezeddel és forgasd meg a fent említett dekorációban. Ezeket keverni is lehet természetesen, vagy egyetlen féle külsőt is használhatsz az összes golyónak. Tedd a csokikat hajtogatott bonbonpapírra és légzáró csomagolásban tedd a hűtőbe.

Ezek nagyon finom cukorkák, és irtó egyszerű őket megcsinálni, de ezt inkább tartsd titokban. Nem fájhat senkinek, ha azt gondolja, csak miatta dolgoztál egy csomót.

kb 4-5 tucat lesz belőle, mérettől függően

Hát így! Sikere volt, mondjuk ezek után asszem nem kimondottan lettem volna boldog, ha a végén kiderül, hogy az egész egy fos. De nem, igazi étcsokis bonbon, némelyiket úgy gömbölygettem, hogy a közepébe került marcipánmassza is, némelyiket meg úgy, hogy aszalt áfonya.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr14992203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panka 2013.01.08. 22:11:59

Ezen én is szétröhögtem magam. De a megvalósítással várunk még három évet, akkor marad az én kezem tiszta, mert gyerekmunkában csináltatom éhbérért (csokibombonért) a kölkeimmel.

Zenóbia 2013.01.11. 08:16:32

@panka: hű, ez jó ötlet:-) csak ne valld be senkinek, hogy mennyire nagyon gonosz kizsákmányoló vagy.:-)
süti beállítások módosítása