Ez volt az első sütemény, amit megtanultam sütni, úgyhogy kb. 14 éves koromtól húszig csak ezt csináltam, csak akkor tortaformában, úgy meg gyümölcstortának hívják. Piskóta, gyümölcs, puding, zselé. Éljen soká a gyümölcstorta! Az első piskótát azt úgy csináltam, ahogy konkrétan le volt írva a receptben és emiatt tök nyugodtan ültem ki a teraszra olvasni, hogy akkor én majd 45 perc múlva bemegyek, mert addigra készül el, hát azt írja a recept. Csak kicsit égett meg, nem nagyon, de lekapargatva még simán elment első próbálkozásnak. Anyám legalább százhuszonötször mondta el mire elhittem, hogy úgy nem lehet sütni meg főzni, hogy közben van a kezemben egy nyolcszáz oldalas könyv. Ez eléggé keserű csalódás nekem egyébként!
Szedres-pudingos piskótasütti
Hozzávalók a tésztához, ha nagy tepsiben gondolkodunk. És mi másban gondolkodnánk.
- 6 tojás
- 4 ek víz
- 10 ek liszt
- 10 ek porcukor
- 1 sütőpor
Kikeverjük a piskótatésztát, ezekből mind. Mivel sem időm, sem kedvem nem volt az óvatos habot külön felverős, meg lisztet külön keverős - de majd akkor hátha feljön egy méter magasra, és kiállításra méltó állagú tésztám lesz - módszerhez, ezért roppant frappáns módon összekevertem az egészet keverőgéppel, lesz ami lesz, leszarom alapon. Előmelegített sütőben 180 fokon, tűpróba meg minden, ne nyitogasd, mert elátkoz a piskóták istene.
Töltelék:
Fogod a szedret, vagy amit találsz otthon és gyümölcsnek tűnik, ha nagyobb mint egy szeder, akkor darabold fel, rakd rá a tésztára. Öntsd rá a pudingot. Rakj arra is gyümit. Öntsd rá a zselatint. Kéééééééész is, hipp-hopp, sitty-sutty!