Az történt, hogy az Iván mákos tésztára vágyott, de nem evett meg hozzá húsz deka mákot, nem is értem, szóval a maradékot muszáj volt elhasználnom mibe másba mint mákos süteménybe. Az eredeti recept a nosalty-ról származik.
Francia mákos szelet
Hozzávalók a mákos piskótához:
- 20 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 6 tojás
- 3 evőkanál víz
- fél dl étolaj
- 1 sütőpor
- 10 dkg darált mák
Ezt sütöttem meg először. Felvertem a tojások fehérjét egy külön edényben. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a vizet, olajat, mákot. Innen már kézzel belekevertem a felvert fehérjét és a sütőporos lisztet, majd 180 fokon megsütöttem kb 20-25 perc alatt. Az eredeti recept őröletlen mákot ír, nekem tök jól működött a darált mákkal is.
Hozzávalók a mézes lapokhoz:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál méz
- 7,5 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Összegyúrtam válogatás nélkül a hozzávalókat, nekem a 30 dkg liszt viszont kevés volt, így lett belőle 40, hogy nyújtható tésztám legyen. Így viszont kiválóan lehetett nyújtani, a piskótás tepsi hátulján. Nagyon hamar megsül, 180 fokon tényleg maximum 10 perc volt.
Hozzávalók a krémhez:
- 3 tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- 35 dkg vaj
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
A tojássárgáját habosra kevertem a vajjal. A pudingot megfőztem a tejjel és a cukorral, majd amikor már kihűlt, hozzákevertem a vajas cuccot.
A tetejére nem hagytam krémet, így került rá helyette csokimáz. Ha legközelebb ilyet csinálok, akkor laposabb piskótára fogok hajtani, mert így ez nekem túl vastag lett. Ha Iván nem lenne megrögzött lekvár ellenes, akkor simán kettébe vágtam volna, és megkentem volna valami jó kis pikáns lekvárral. Vajon élhet-e békés szimbiózisban egymással két olyan ember, akiknek ennyire különböző a hozzáállása a lekvárhoz?