Zenóbia

Zenóbia

Citromos keksz

2014. június 16. - Zenóbia

Nem tudom velem mi lett, de valahogy az utóbbi hónapokban eléggé citromos lány lettem. Ez meg egy világbajnok keksz egyébként, úgyhogy süssétek, sokáig eláll, citromszezon mindig van, meg még szép is. Viszont a citromos lány azért annyira nem citromos, hogy megszeresse a Limoncello-t, amit még Rómából hoztunk. Tavaly. Tele van. Így ilyen terveim vannak, hogy süssünk belőle sütit. Micsoda őrületes meglepetés, mi?! Gondoltam. Szóval lesz Limoncello-s Cupcake. Mondjuk holnap. Nektek az nem biztos, hogy holnap, de minden nem jöhet össze az életben.  

citromoskeksz3.jpg

Citromos keksz (innen)

Hozzávalók:

- 340 g vaj

- 3 citrom reszelt héja

- 90 ml citromlé

- 325 g porcukor

- 1 tk vanília kivonat

- 1,5 tojás (75 g) vagy egy egész tojás + 1 sárgája mondjuk

- 480 g liszt

- 1 csomag sütőpor

- csipet só

A citromlevet forrald fel egy kislábosban, ha ez megvan, húzd le a tűzről, és olvaszd bele a vaj felét. A vaj másik felét keverd habosra a porcukorral, citromhéjjal és a vanília kivonattal, majd add hozzá a tojást, az olvasztott citromos vajat, aztán apránként a sütőpor-só-liszt keveréket. Tedd hűtőbe egy pár órára.

citromoskeksz4.jpg

Ebből elég sok lesz, szóval én úgy egyharmad mennyiségenként venném ki a hűtőből, hogy ne legyen ideje megpuhulni a masszának, míg gömbölygetsz. Mert hogy az lesz. Kis tálkába kristálycukor, abban hempergesd meg a diónyi golyócskákat, aztán mehet a sütőpapíros tepsire, lapítsd el egy pohár aljával. Roppant praktikus és tudományosan fantasztikus ötlet, amit természetesen nem én találtam ki, hogy fogsz egy muffinkapszlit, vagy sütőpapírt, tökmindegy, és rácelluxolod a pohár aljára, így nem fog odaragadni a tésztához. Ne túl közel, mert nőnek.

citromoskeksz5.jpg

180 fokon nekem pontosan tizenegy percig sültek, de ha kezd színt kapni a széle, akkor már jó, úgyhogy én a helyedben nyolc percnél már nagyon figyelnék, hogy mi. Rácson hűtsd ki, aztán mehet a fémdobozba. Az én fémdobozomban akkoriban Kakaós csodakekszek is figyeltek, és ez vezette a Petrát arra a nem túlzottan rossz ötletre, hogy ha egymásra teszed a kettőt, és úgy eszed, akkor az meg végképp eléggé nagyon.

Zenóbia a Facebookon!

citromoskeksz2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr356189973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása