A mákos keksz miatt készült, de hihetetlenül tök jó cucc ez, és vajon működik ez narancsból is? Kénytelen leszek kipróbálni.
És látnivalóan tisztára megérte elmenni a múltkor a nyugdíjas vásárra, tudjátok, ahol lehet kapni mindent, kétszáz forint alatt, mert különben most nem lennének ilyen cukker csatos üvegeim a lemon curdnak. Nem mellesleg a kockás konyharuháim is kiválóan funkcionálnak, értsd: lehet velük edényt törölgetni. Nem is kellett érte nagyon összevesznem egy nénivel, aki pont arra a csomagra csapott le, amire én, csak kicsit. Végül leütöttem a botjával és betuszkoltam a polár pulcsis asztal alá.
Lemon curd - Citromkrém
Hozzávalók:
- 4 citrom
- 10 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 5 db tojás
A négy citrom héját reszeld egy rézüstbe, vagy valamibe, amiben aztán majd gőz fölött meg tudod főzni a krémet. Ne reszeld le az ujjad, meg a körömlakkod. Facsard bele a levét is, add hozzá a cukrot és a vajat. Olvaszd össze gőz fölött, ha kész, vedd le a tűzről, és hűtsd ki. Aztán keverd hozzá egyenként a tojásokat, majd rakd vissza a tűzre, és kevergesd úgy húsz percig, míg besűrűsödik. Hűlés közben fog teljesen besűrűsödni, amikor már langyos volt, átpasszíroztam szitán egy szilikonlapáttal, hogy a kicsapódó tojásfehérje darabkáktól megszabaduljak jól. Aztán hűtsd le teljesen, majd kanalazd cuki üvegekbe, miután megtöltötted egy részével a mákos kekszeidet. Gyönyörűséges citromsárga krém, persze, mert citromból van, a citrom meg sárga, de akkor is.