Zenóbia

Zenóbia

Mákkrémes mákos keksz

2013. november 21. - Zenóbia

Meg citromkrémes-mákkrémes mákos keksz, mert most megint mák jön, a dió után. Meg nutellás-mákkrémes mákos keksz. Mákból. Maradék mákból, ami maradt a gubából, és a mákot el kell használni, mert megkeseredik vagy mi, így elhasználtam a maradék mákot, de kénytelen voltam kinyitni egy újabb zacskót is, mert közben kiderült, hogy ebben már nem maradt elég, így most megint van maradék mákom, amit el kell használni, mert megkeseredik. Ördögi körbe kerültem, úgy érzem.

makoskeksz1.jpg

Mákkrémes mákos keksz

Puffintól.

Hozzávalók:

MÁK!

Más nem. Na jó, mégis:

- 25 dkg liszt

- 20 dkg darált mák

- 10 dkg porcukor

- csipet só

- 20 dkg vaj

- 1 tojás

makoskeksz2.jpg

Szóval, hogy fogod a hozzávalókat és összegyúrod őket, és most óriási meglepetés következik, nem lesz gömbölygetés. Leestetek a székről, tudom. Amúgy a gömbölygetés sokkal viccesebb, mint a késsel karikákra vagdosás, de hát egyszer az életben mindent ki kell próbálni. Kivéve a bungee jumpingot. Meg még vagy ezermillió dolgot, de ez most nem tartozik annyira szorosan a tárgyhoz. Na szóval, összegyúrtad, formázz belőle rudat, tedd hűtőbe két órára. Közben csináld meg a krémet. Ez nem fog eltartani két órán át, úgyhogy utána még megstoppolhatod a lukas harisnyáidat, vagy lenyírhatod a füvet az erkélyen a ládában, mert már borzasztóan megnőtt, és ki tudja mik rejtőznek a fűrengetegben.

A mákkrémhez:

- 1 dl tej

- 2 ek liszt

- 1 csomag vaníliás cukor

- 5 dkg vaj

- 5 dkg darált mák

- 5 dkg porcukor

A tejet a liszttel és a cukorral főzd sűrűre, aztán hűtsd le. Ha kihűlt, keverd hozzá a vajat, mákot, porcukrot, tedd hűtőbe.

makoskeksz3.jpg

Kelleni fog még neked lemon curd, meg nutella, ez már opcionális. A nutelláét igen, de viszont a lemon curd, azaz citromkrém receptjét nem tartom magamban a sírig, csak a következő bejegyzésig, mert muszáj róla rohadt sok képet feltennem, annyira nagyon szép cucc. Ja, és nem csak maradék mákom van, hanem maradék lemon curdom is, amit szintén fel kéne használni két héten belül, ide nekem a világ összes lemon curdos süti receptjét. Tök hülye vagyok, mi?  

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr15606500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retinax 2013.11.21. 17:51:46

Ú, ezt imádni fogja a pasim.
Tedd hűtőbe, akkor nem romlik meg, csak haragszik a pasi, hogy nem kap újabb mákos sütit :).

Zenóbia 2013.11.22. 10:18:23

@retinax: oké, a hűtős dolgot megfogadom, bár egyébként gőzöm sincs, hogy vajon mennyi idő alatt is romlik meg a mák, mert még sosem tartott el annyi ideig, csak mindenki ezzel rémisztget, hogy "deamaradékotelkellhasználnigyorsan". :) állati finom egyébként, folyton rájártam. :)

retinax 2013.11.23. 12:42:11

Na hát én ezt megcsináltam, a lemon curd-ért most éppen verekednek, pedig csak a fakanalat nyalhatják le, a süti meg még kolbászként pihen a hűtőben, beszámolok, hogy mit szóltak hozzá.

Zenóbia 2013.11.23. 23:18:54

@retinax: Hű, kíváncsi vagyok, hogy tényleg imádja-e a pasid. :) a lemon curdot most élesítettem pont, ha már, és az tényleg olyan, hogy simán magában is rohadt jó. :)

retinax 2013.11.23. 23:28:14

Ja, tényleg, már nem is emlékszem, hogy milyen volt :D.
Egyszer csak eltűnt az egész.

Zenóbia 2013.11.23. 23:52:38

@retinax: ez megnyugtató, hogy nem csak nálunk tűnt el rekordidő alatt. Mondjuk nálunk ebben nekem elég nagy szerepem volt... :D

Azanna 2013.11.24. 19:55:40

ez túlzásjó. mákmákmák

Ezablog.hunickremélemnemfoglaltmég 2013.12.10. 13:37:17

talán megválaszolhatatlan a kérdés, de meddig áll el? értsd: Karácsonyra adnám. addig lakat alatt őrizném, illetve plusz adagot készítenék magunknak. talán így összejöhetne.

Zenóbia 2013.12.10. 13:45:04

@Ezablog.hunickremélemnemfoglaltmég: Hát, kipróbálni tényleg nem próbáltam, de mások azt írják, hogy egy-két hétig eláll hűtőben. A narancskrémet, (ami kb. ugyanez csak narancsból) direkt meghagytam másfél hétig, nem lett semmi baja. Szóval szerintem mondjuk a két hét az reális lehet. :) a plusz adag nem árthat, én is így fogom csinálni :)

Ezablog.hunickremélemnemfoglaltmég 2013.12.10. 13:53:22

ú, csinálok narancsosat is!
ok, köszi, akkor legalább pár ember pipa. persze szeretettel, meg minden.:)

Zenóbia 2013.12.10. 13:54:45

@Ezablog.hunickremélemnemfoglaltmég: majd mindjárt felteszek arról is egy posztot.: ) persze-persze, hogy azzal! :D
süti beállítások módosítása