Ez aztán a roppant frappáns sütinév nem?! Marhára megerőltette magát aki kitalálta, de így volt az újságban, úgyhogy marad. És tényleg mézes a tészta, na. Gondolom azért tűnik számomra ez nagyon puritán elnevezésnek, mert amikor én először ilyet ettem a Piék esküvőjének másnapján, akkor totálisan odavoltam, és még most is odavagyok, pedig már két éve volt. Az esküvőn nem ettem sütit, mint ahogy a sajátomon sem, mert folyton másokkal (a sajátomon például többek között a férjemmel, nahát) voltam elfoglalva a sütik helyett, hinnétek-e ezt rólam, én sem. Ezért szeretek nem túl közeli rokonok esküvőjére járni, ott feltűnésmentesen tudok elpusztítani egy egész asztalnyit. Másnap aztán bepótoltam, ne legyenek kétségeitek, ebédre is csak sütit ettem. A Piéknek családilag hoztuk össze, csináltam vagy háromszáz darab kókuszgolyót, meg pár tepsi Rákóczi túróst, de jó volt!
Borzasztó nagy szívfájdalmam, amikor egy lagzin nem finomak a sütik, légyszi ne vegyetek 100 doboz aprósütit a Tescoban, aztán szevasz, mert attól tömör depresszióba zuhanok, és elzarándokolok Timbuktuba. És nem azért mert nem finom az is, mert én aztán tényleg minden szart megeszek, hanem mert a süti is van olyan fontos, mint a mittudomén, úszógyertyák a tavon. Ha utálják, belekenik a székhuzatba, és akkor arra is hiába áldoztál.
Mézes tészta
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- fél csomag sütőpor
- 5 ek méz
- 3-5 ek tej
- 2 tojás
- 18 dkg porcukor
- 15 dkg margarin
- 6 dkg kakaó
Valamiért mindig félek a mézes tésztától, hogy majd biztosan ragadni fog, és akkor küzdhetek a nyújtással, de megintcsak feleslegesen aggódtam, állati könnyű vele dolgozni. Keverd ki a cukrot, tojásokat, margarint, add hozzá a mézet, kakaót, aztán felváltva a lisztet (amibe már belekeverted a sütőport és a szódabikarbónát) és a tejet. Oszd el négy felé, egyenként nyújtsd ki őket nagy tepsi méretűre, pontosabban nagy tepsi hátuljának a méretére. Amit előzőleg bevajaztál. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 8-10 percig, de inkább nyolc. Szívás, mert a kakaós tésztán nem látod, hogy "barnul", úgyhogy tapogasd, azbeszt ujjúak előnyben. Óvatosan csúsztasd le a tepsiről, hogy lehetőleg ne törjön el, ha eltörik, akkor már megvan, hogy melyik lesz az egyik középső tészta, ugye. Amelyik tésztát nem nyújtod éppen, azt takard le konyharuhával, hogy ne száradjon ki.
Hozzávalók a krémhez:
- 7 dl tej
- 4 tojás sárgája
- 5 ek liszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Keverd habosra a vajat a cukrokkal, tedd félre. A maradék hozzávalókból főzz sűrű krémet. Csomómentes krémet. Nagyon csomómenteset. A liszthez először a tejet add, de nagyon apránként, amikor már keverhető massza, add hozzá egyenként a tojások sárgáját, jóóól keverd ki, géppel akár. Mehet bele a többi tej, aztán főzd és közben kevergesd. Finom lesz. Oszd el négy felé, ha van szemmértéked, akkor neked nem muszáj összekoszolnod még három kistálkát, de nekem nincs, meg mosogatógépem se, sanyarú sorsom az viszont van. Kend meg a lapokat langyos tejjel, aztán jöhet rá a krém. Majd lap, langyos tejes kence, krém, lap, tej, krém, lap. A tetejére én hagytam egy kicsike adag krémet, amit aztán megszórtam reszelt étcsokoládéval. Tehetsz rá csokimázat is, legközelebb azt tervezem, meg azt is, hogy az egyik réteg krém alá becsempészek egy kis lekvárt. Egyértelműen lesz legközelebb, ez egy olyan legközelebb süti.