Hétfőre ígértem, de majdnem nem sikerült hétfőre megsütnöm, de aztán szerencsére mégis, nagy dolgok, amik összejönnek az életben. A szilikon sütőforma klassz dolog, és most rájöttem, hogy azért használom mostanában a klassz szót sűrűbben, mert átmosta az agyam a rádió. "Szia, de klassz, hogy felhívtál, kérhetsz egy nagyon klassz számot, a klassz szerelmednek, aki olyan boldog lesz ettől, hogy estére tuti süt neked egy klassz csokitortát, amit aztán a klassz kis villáitokkal elfogyaszthattok, miközben mindketten azt gondoljátok, hogy de klassz az élet. Klassz utat hazafelé!" Szóval, ó jajj, a szilikon sütőforma remek dolog. Ez most itt rózsa formájú kuglófot tudott sütni. Kis segítséggel, amit én nyújtottam neki. Ilyet:
Janka vaníliás kuglófja (innen)
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 2 tk vanília aroma
- 2,5 dl tej
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg magozott meggy (mazsola! mazsola! - ha te olyan szerencsés vagy, hogy olyannak sütöd, aki szereti a mazsolát, de körülöttem senki, csak én, kegyetlennél is kegyetlenebb az élet)
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
A vajat keverd habosra a cukorral, majd egyenként add hozzá a tojásokat, és azokkal is keverd simára. Mehet bele a vanília, a tej és apránként a sütőporral elkevert liszt. A végén fakanállal kutyuld hozzá a magozott meggyet. 200 fokra előmelegített sütőben negyven perc, tűpróba.
Hozzávalók a cukormázhoz:
- 230 g szitált porcukor
- 113 g vaj
- 1 tk vanília aroma
- 2 tk kávétejszín, vagy tej (nálam kávétejszín nyert, az pont egy darab olyan kis kübli volt)
- ételszínezék, ha gondolod, én gondoltam, mert a Janka egy olyan lány, aki nagyon szereti a rózsaszínt, így neki rózsaszín kuglóf jár. Egyszer még a rózsaszín csizmáját is kölcsönadta, amikor angyalnak öltöztem egy farsangra, szét is táncoltam a sarkát (Igen, léteznek rózsaszín csizmás, vadul táncoló angyalok).
A vajat verd fel habosra, add hozzá a vanília aromát, majd lassú fokozaton apránként keverd hozzá az átszitált porcukrot. Add hozzá a kávétejszínt, és verd további négy percig. Meg ne kérdezd, hogy miért pont négy, csak. Közben hozzáadhatod a színezéket, ha színes mázat szeretnél.
Mi nagyon rusztikusan körbepacsmagoltuk a mázzal a kuglófot, amitől úgy nézett ki, mint egy kurva nagy rózsaszín búgócsiga. Nem tök lapos az alja, mert sülés közben felpúposodott a tészta, de ha nem szeletelve tálalod, akkor simán vágd le róla a púpot, és a maradék cukormázzal edd meg. Aztán elmentünk moziba, mire hazaértünk megkötött. Eheted reggelire, uzsira, öt órai teához, ha nincs rajta máz, kenhetsz rá lekvárt is, mert miért ne.