Ha ti is otthon vagytok szabin egy napsütéses hétköznapon, és a férjetek is otthon van veletek, aki nem mellesleg négy éve mondogatja, hogy süssél már nekem krumplilángost légyszi, ami az első három évben légyszi, a negyedikben meg süssél már nekem krumplilángost különben fejbe váglak egy lapáttal, akkor itt az idő, hogy megsüssétek azt a krumplilángost. Sokkal kevésbé macerás, mint vártam. Nyithatnánk vitát arról is, hogy akkor ez most lapcsánka-e, vagy a lapcsánka az a tócsni, ami a reszelt krumplis cucc. Szerintem a lapcsánka nem tócsni, én ezt a fajta krumplilángost hívom lapcsánkának, de ha ezt megemlítem két ember előtt, akkor az egyik tuti biztos, hogy beleköt, hogy az nem is az, mert a lapcsánka az a faszomtudjamicsoda. Vannak ilyen nagyon nagy problémák az életben.
Krumplilángos
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 1 tojás
- 1 ek olaj
- 1 kk só
- 300 g liszt
A krumplit héjastól főzzétek meg, aztán még melegen pucoljátok is meg, majd krumplinyomóval nyomorgassátok össze. Egy tálcára terítsétek ki és várjatok, míg kihűl. Ha kihűlt, adjátok hozzá a tojást, az olajat meg a sót, majd apránként a lisztet, kézzel gyúrjátok össze. Annyira, hogy nyújtható legyen, bár nem fogjuk elnyújtani. Legalábbis én nem. A lisztet tényleg apránként, mert csak annyi kell, amennyit felvesz a tészta, én is kimértem negyven dekát, de nem kellett mindet hozzáadnom. Ha ez megvan és szépen összeállt a tészta, akkor részemről formáztam belőle egy hengert, amiből késsel levágtam egy-egy centi vastag darabokat, amiket kicsit széjjelhúzgáltam és már mehettek is a serpenyőbe. Palacsintasütőben sütöttem, nagyon kevés olajban. A végén meg már nem késsel vagdostam, hanem csak úgy letéptem egy darab tésztát, széthúzgáltam, lett belőle amorf lángoska. Az Iván sósan eszi, kis családom nyilvánvalóan lekvárral. Mi a rendes lángost is képesek vagyunk lekvárral enni, meg a töltött káposztát is úgy nagyjából mindent, bár nem hiszem, hogy ezzel most megleptelek benneteket. Jó dolog kedden szabadságon lenni és fél tízkor kelni, és krumplilángost sütni ebédre. Tényleg!