Nagyon nehezen, de sikerült megállnom, hogy a hétvégén csak ez az egy fajta süti készüljön általam. Sokat segített szerintem, hogy ebédre megsütöttem úgy hatvan darab palacsintát, ez már majdnem kielégítette a konyhai tartózkodásomat. De csak majdnem.
Hannah Swensen féle Nosztalgia cukroskorong 1/6
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 8 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 1 tk vanília aroma
- fél tk reszelt citromhéj, én egy egész citrom reszelt héját beletettem, mert nem figyeltem, hogy csak ennyit ír, nem ártott neki, sőt
- fél tk szódabikarbóna
- fél tk borkősav
- fél tk só
- 30 dkg liszt
- a végére kristálycukor egy kis tálkában
A vajat felolvasztottam a mikróban, majd összekevertem a kétféle cukorral. Hagytam kihűlni, hűlés után hozzákevertem a tojást, a vanília aromát, a sót, citromhéjat, szódabikarbónát, borkősavat és a sót. Majd apránként hozzáadagoltam a lisztet, minden adaggal alaposan kikevertem, simán lehet fakanállal, nem kell gép.
A kész tésztán minimum egy órára be kell hűteni, de ha meg tudod csinálni előző este, akkor az klassz, én így tettem. Reggel aztán diónyi golyókat gömbölygettem a tésztából, majd meghempergettem őket a kis tálka kristálycukorban. Sütőpapíros tepsire tettem egymástól 6-7 centire, ez most tényleg fontos, mert megnőnek. Lelapítottam őket, majd 190 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc között lesznek jók. Figyelni kell, ha kezd aranybarnulni, akkor jó. A tepsiben hagyd két percig hűlni, aztán le lehet szedni őket könnyen. Fincsi keksz, szeretjük.