Isler by Horváth Ilona, az örök. Apu kedvence, de mi sem vetjük meg, így az alig három féle sütemény mellé még ez is felkerült a hétvégi listára. Boldog szülinapot apu! Karácsony lett ettől megint, hogy végignézünk az asztalon, amin négy tányérnyi sütemény halmozódik.
Isli-fánk
Nagyon könnyű dolgozni a tésztával, csak fogjuk a hozzávalókat és összekeverjük robotgéppel gyorsan, aztán berakjuk a spejzba ahol hideg van és ott tartjuk vagy fél órát legalább. A dió és a mandula aránya változtatható tetszőlegesen, de nekem épp 20 dkg mandulám volt ledarálva, így azt pótoltam ki dióval, mert már nem volt kedvem még pucolni.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg tisztított darált mandula
- 10 dkg darált dió
- 45 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kanál rum
Aztán kinyújtjuk úgy fél centi vastagra, majd pogiszaggatóval kiszaggatjuk. 180 fokon sütjük 15-20 percig, legalábbis az én sütőm annyi ideig süti, ez idő alatt lesz világosbarna, de az alján látszik ha már jó. Ez a mennyiség az eredeti recepthez képest háromszoros adag, ebből lesz úgy 60 darab, de én viszonylag kicsire vettem a méretet a cukrászdaihoz képest.
Ha mind kisült, fogjuk a lekvárt és összeragasztjuk őket kettesével. Nálam ez szeder és sárgabarack lekvárral történt. Majd ha mind a hatvan darabot összeragasztgattuk és még nem kaptunk agyérgörcsöt, akkor jöjjön a csokimáz.
Csokimáz:
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg kakaó
- 10 dkg vaj
Összeolvasztjuk, majd belemártogatjuk az islereket szépen. Néha leesik a teteje a csokimázba, akkor azt kihalásszuk és megesszük. Néha túlzottan besűrűsödik a csokimáz, akkor kicsit olvasztunk rajta, aztán tovább mártogatunk. Az isler finom.