Na eljött a pillanat, amúgy tökre azt hittem, hogy teljesen el is felejtem majd ezt az egészet, hogy csináljak Rákóczi túróst túró nélkül, de viszont mákkal, de a sors nem hagyta. Meg Lajos Mari sem, mert megjelent a Nők Lapjában egy Őszibarackos-mákos szelet című receptje, amire lecsaptam egyből, és jól át is alakítottam. Az átalakítás azért, mert az istennek nem tudtam elképzelni, hogy az őszibarack passzol a mákhoz, szóval azt kiiktattam, lett helyette na mi? Hát persze, hogy lekvár. Szeder. A tepsi egyik felére került csak lekvár a töltelék alá, mert a másik feléből akarok adni az Ivánnak is, aki kiütést kap a lekvártól, mármint csak képletesen értem ezt.
Habos-mákos sütemény
Hozzávalók a tésztához: (nagy tepsihez)
- 45 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 sütőpor
- 3 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
A hozzávalókat összegyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk lehetőleg tepsi méretűre, majd a 180 fokra előmelegített sütőben első körben 15 percig sütjük.
Ha ez megvan, kivesszük a sütőből, és rásimítjuk a lekvárt, arra pedig a máktölteléket, ami így néz ki:
Töltelék:
- 40 dkg darált mák
- rumaroma ízlés szerint
- 7 dkg margarin
- 9 tojássárgája
- 20 dkg porcukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 5 tojásfehérje
A fehérjét felverjük a porcukor felével. A többi hozzávalót összekutyuljuk robotgéppel, majd már fakanállal hozzáforgatjuk a felvert habot.
Miután rákentük a tésztára a tölteléket, visszatoljuk a sütőbe és sütjük még 45 percig. Mivel olyan ügyesen kentem rá a mákot, így rohadtul nem láttam semmit a tésztából, szóval hittem a receptnek, és tényleg sütöttem 45 percig. Utána kerül rá a hab, amivel még szárítjuk míg szép színe nem lesz, aztán már kész is vagyunk.
A hab:
- 6 tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
Gőz fölött felverjük egymással a két hozzávalót, lesz belőle kemény hab. Ezt rákenjük a mákos töltelékre, és sütjük nem addig amíg én, hanem kevesebb ideig, nem kéne közben elkezdeni blogot írni, ritka hülye ötlet volt. Néhol kicsit túlbarnítottam a habot, de arról a részről nyilván nem kaptok fényképet, mert annyira azért nem vagyok hülye.
A végső konklúzió az, hogy legközelebb meggyet fogok bele rakni, mert azt viszont el tudom képzelni a mákkal, és szerintem kell bele valami amitől szottyosabb lesz a töltelék, de a lekváros rész így is menő lett.