Zenóbia

Zenóbia

Habos-mákos süti

2011. december 05. - Zenóbia

Na eljött a pillanat, amúgy tökre azt hittem, hogy teljesen el is felejtem majd ezt az egészet, hogy csináljak Rákóczi túróst túró nélkül, de viszont mákkal, de a sors nem hagyta. Meg Lajos Mari sem, mert megjelent a Nők Lapjában egy Őszibarackos-mákos szelet című receptje, amire lecsaptam egyből, és jól át is alakítottam. Az átalakítás azért, mert az istennek nem tudtam elképzelni, hogy az őszibarack passzol a mákhoz, szóval azt kiiktattam, lett helyette na mi? Hát persze, hogy lekvár. Szeder. A tepsi egyik felére került csak lekvár a töltelék alá, mert a másik feléből akarok adni az Ivánnak is, aki kiütést kap a lekvártól, mármint csak képletesen értem ezt. 

Habos-mákos sütemény

Hozzávalók a tésztához: (nagy tepsihez)

- 45 dkg liszt

- 30 dkg margarin

- 15 dkg porcukor

- 1 sütőpor

- 3 tasak vaníliás cukor

- 1 csipet só

- 2 tojássárgája

- 1 evőkanál tejföl

A hozzávalókat összegyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk lehetőleg tepsi méretűre, majd a 180 fokra előmelegített sütőben első körben 15 percig sütjük.

Ha ez megvan, kivesszük a sütőből, és rásimítjuk a lekvárt, arra pedig a máktölteléket, ami így néz ki:

Töltelék:

- 40 dkg darált mák

- rumaroma ízlés szerint

- 7 dkg margarin

- 9 tojássárgája

- 20 dkg porcukor

- 1 kk őrölt fahéj

- 5 tojásfehérje

A fehérjét felverjük a porcukor felével. A többi hozzávalót összekutyuljuk robotgéppel, majd már fakanállal hozzáforgatjuk a felvert habot.

Miután rákentük a tésztára a tölteléket, visszatoljuk a sütőbe és sütjük még 45 percig. Mivel olyan ügyesen kentem rá a mákot, így rohadtul nem láttam semmit a tésztából, szóval hittem a receptnek, és tényleg sütöttem 45 percig. Utána kerül rá a hab, amivel még szárítjuk míg szép színe nem lesz, aztán már kész is vagyunk.

A hab:

- 6 tojásfehérje

- 30 dkg porcukor

Gőz fölött felverjük egymással a két hozzávalót, lesz belőle kemény hab. Ezt rákenjük a mákos töltelékre, és sütjük nem addig amíg én, hanem kevesebb ideig, nem kéne közben elkezdeni blogot írni, ritka hülye ötlet volt. Néhol kicsit túlbarnítottam a habot, de arról a részről nyilván nem kaptok fényképet, mert annyira azért nem vagyok hülye.

A végső konklúzió az, hogy legközelebb meggyet fogok bele rakni, mert azt viszont el tudom képzelni a mákkal, és szerintem kell bele valami amitől szottyosabb lesz a töltelék, de a lekváros rész így is menő lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr143435958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása