Ha már itt gasztrobloggerkedek, legyen ilyenem is otthon, és akkor már csináljam én, mert rohadt drága lenne megvenni, és akkor a büdös életben nem használnék mást, mint aromát. Nem mintha nekem azzal is bármi bajom lenne, de ez erősebb és évezredekig elég, és leírhatom a receptekben, hogy egy tk vanília kivonat, ami viszont úgy hangzik, mintha tényleg gasztroblogger lennék, nem csak egy elmebeteg nő, aki a konyhában éli ki az elfojtott szenvedélyeit, ahelyett, hogy meginná inkább azt a vodkát, amit elpazarolt a kivonathoz. Hmm.
Vanília kivonat (innen)
Hozzávalók:
- egy üveg vodka, esetünkben Finlandia
- egy kiürült whiskey-s üveg dugóval, mert a Finlandiába nem annyira lehet beletuszkolni a vanília rudakat, ha jobban megnézed
- 10 vanília rúd (e-bay, Indiából)
- memória, hogy ne felejtsd el forgatni
- türelem, mert legalább egy hónap, de három után lesz igazán ütős. Mármint azt mondják.
A rudakat vágd fel hosszában, tedd bele a vodkába, tárold száraz-sötét helyen, forgasd kétnaponta, előbb-utóbb szép aranybarna színe lesz, aztán meg vanília-kivonat. Sütikbe. Egy hónap után már használható, és utántölthető az alkohol, ha már fogy róla, és akkor örök időkre van kivonatod.
Amúgy tényleg tök szép barna színe lesz meg minden, de csak a kezdeti állapotról kaptok fotót, mert mire eszembe jutott a végső állapotról is csinálni, addigra pont épp megint utántöltöttem. És hát valljuk be na, ez itt egy piásüveg, benne vanília rudakkal. Majdcsak túlélitek.
Szerencsére a Facebookon lelkesen írogattak nekem két-három naponta, hogy forgasd meg a vodkásüveget, mert különben menthetetlenül a feledés homályába merült volna az egész, nem vagyok azért ehhez még egy kicsit fiatal, de most komolyan, hogy ennyire ne legyen memóriám?! Vagy nem is vagyok fiatal!? ójaj.
Zenóbia a Facebookon! - Gyertek oda is, és akkor néha Ti is megírhatjátok nekem, hogy Forgasd már meg a kivonatot ribanc!