Zenóbia

Zenóbia

Whiskey-s trüffel

2013. december 31. - Zenóbia

Málnás étcsokoládéból. Nem málnással is jó, de azzal eléggé nagyot ütött szerintem. Szilveszteri desszertnek sem lett volna utolsó, meg is csináltam volna még egyszer, ha nem fogadtam volna meg nagyon határozottan, hogy most akkor sem csinálok desszertet Szilveszter estére, ha nagy és nehéz vaslapátokkal ütnek. Ne kezdjetek nagyon aggódni, a spejzban gyakorlatilag édességen taposunk. Így kiválóan el lehet érni a felsőbb polcokat is. Ti azért még a Boldog Új Évre, mert milyen is lehetne más, mint boldog, megcsinálhatjátok.

trüffel2.jpg

Whiskey-s trüffel (innen)

Hozzávalók:

- 60 g habtejszín

- 15 g méz

- 20 g whiskey (nálunk épp Jim Beam)

- 10 g vaj

- 150 g málnás étcsokoládé

Fogod a mézet meg a habtejszínt, és egy picike lábosban összeforralod. A csokoládét gőz felett felolvasztod, majd leveszed a tűzről és apránként hozzákutyulod a mézes tejszínt. Így lesz csodaszép fényes a csokoládéd, ami ugyan nem látszik majd a kakaóportól, amibe hempergeted, de nem számít, te tudni fogod, hogy alatta szuperfénylő bonbonod van. Belekeverheted a whiskey-t, aztán a vajat is, majd oszlasd el egy lapos edényben, és mehet a hűtőbe. Szépen meg fog szilárdulni, ekkor jöhet a gömbölygetés, de ez most nem a relax fajta. Első körben én eléggé kimerítettem a káromkodásaim tárházát, és majdnem áthajítottam az egészet a szomszédba, gasztro ajándék Marika néninek. 

Mivel nagyon okos vagyok, azért a végére megszületett a megoldás, kávéskanállal amorf kupackákat raktam darált dióba, abban megforgattam, majd gyorsan gömbölygettem, ha már nagyon olvadt, és még nem volt eléggé gömb, akkor megint darált dió. A végén meg ment a kakaóporba, végül vissza a hűtőbe az újabb keményedésig. Gondolom darált dió helyett más is jó lehet, de nekem a simán, hideg kézzel golyókat formázás nagyon csúnyán nem jött össze, ebből lett a majdnem hajigálás.

De megérte, mert nézzétek csak, ilyen cukker dolog lett belőle végül, a Melissza meg is ette mind azóta már.

trüffel3.jpg

Zenóbia a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr805689563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása