avagy Napraszúrta, ahogy anyukám falujában hívták, mert annak mi értelme, hogy nonplusultra semmi, pont mint a Seven Up-nak, annak sincs, de viszont a hétupos kólának. Így hát Napraszúrta, indíthatunk vitakört a jelentéséről, vagy egyszerűen csak gondoljuk azt, hogy: Hát ez cuki! Ennél már csak maguk a sütik cukibbak. Most akkor abbahagyom a cukizást. Imádtam csinálni, ez itt a dupla adag receptje, lett belőle vagy száz darab apró gömböc, úgyhogy kiélhettem a perverz hajlamaimat. Állati mutatós süti, az íze meg olyan, hogy a receptet azért nem kaptátok meg már hétvégén, mert a vasárnapom azzal telt, hogy próbáltam a száz darabból hetvenet én elfogyasztani. Asszem sikerült.
Non plus ultra, Horváth Ilona receptje
Hozzávalók a tésztához (dupla adag):
- 40 dkg liszt
- 40 dkg vaj
- 5 dkg vaníliás cukor
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 4 tojás sárgája
Tetejére:
- 4 tojás fehérje
- 40 dkg porcukor
- pár csepp citromlé
Tölteléknek:
- lekvár (esetünkben házi sárgabarack és házi szeder)
- nutella
A tésztához valókat gyúrjuk össze gyorsan, majd rakjuk fél órára hideg helyre pihenni. Lisztezett deszkán nyújtsuk el úgy 3 mm vastagra és szaggassunk kicsike köröket. Szaggathattok nagyobbakat is, de ez igazából így menő, hogy egy falat az egész. A végéből csináltam az Ivánnak egy kistányér méretűt, megkente nutellával, betolta, és visszahízta azt a két kilót, amit leadott a múlt héten azzal a roppant bonyolult módszerrel, hogy vacsorára nem két szelet téliszalámis kenyeret evett, hanem csak egyet. Hát nem undorító, hogy nekik ez így megy? De. Na szóval, a szaggatás után tegyétek a kis köröket kikent tepsire, majd kiskanállal egyengessétek a habot a tetejükre.
A hab úgy készül, hogy a tojásfehérjét a porcukorral és a pár csepp citromlével felverjük, de ne kőkeményre, hanem annyira folyósra, hogy rá lehessen kenegetni a tésztákra, de annyira ne folyósra, hogy lefollyon róluk. Jó, mi? De amúgy érezni fogod, hogy hol kell megállni.
180 fokra előmelegített sütőben, alsó rácson süssük világosra úgy 12-15 perc között valahol, tíz perc után tapadjatok a sütőablakra. Ha mindet kisütöttétek, jöhet a töltögetés. Legszívesebben minden héten megsütném most ezt, annyira jó volt vele dolgozni, meg annyira finom, meg annyira omlós-habos, meg annyira lekváros, meg annyira nutella. Beteges.