Zenóbia

Zenóbia

Áfonyás muffin

Bejegyzés alcíme...

2012. november 20. - Zenóbia

A muffin az egy olyan dolog, amit nagyon ritkán csinálok, mert csak. A muffin nem úgy süti mint a többi süti, a muffin az reggeli-süti vagy tízórai-süti vagy uzsonna-süti, de ez lehet, csak az én agyam elborult kitalációja, de ettől még nálam így van. Ezért lett egy tepsi muffin, a tészta többi részéből pedig tepsis süti, kockázható, mert az már mehet ebéd után a süteményes tálcára. Mégiscsak elborulás lesz ez. Muffinból odavagyok a pékséges pudingos töltelékesért, meg az előre csomagolt nutellával töltöttért, meg Ausztriában a Billában vettünk olyat, amiben karamelldarabok voltak, meg csokidarabok és akkora volt egy muffin mint a fejem, na ezeknél pont leszarom, hogy mikor és milyen formában szolgálják fel nekem, mert azonnal megeszem, történjék bármi. Ki érti ezt? A tésztájuk miatt van, ami pont olyan, mint a Dörmi macié, meg az előregyártott gyümölcstortalapé, tudjátok, van az a karamellás íze, ami nálam függőséget okoz, bárhogyan is állítják elő, pont nem érdekel. Dörmi maci mindig van otthon, mert az Iván is tudja ezt a függőségemet.

Ez a süti viszont az a süti, amit örök időkre bevések az emlékezetembe, mert annyira kurva jó. A morzsatető mostantól olyan lesz nálam, mint a lekvár, tegyünk mindenbe lekvárt, a tetejére morzsatetőt, máris minden adott a boldogsághoz. A tészta lágysága a roppanós morzsával, áh, földöntúli.

áfonyásmuffin1.jpg

Hannah Swensen féle Áfonyás muffin 3/2

Másfélszeres adagot csináltam, ebből kijött 12 db muffin, és egy 20x30-as tepsi sütemény. 

Hozzávalók a tésztához (szimpla adag):

- 18 dkg vaj

- 24 dkg kristálycukor

- 2 tojás

- 1 csomag sütőpor

- fél tk só

- 2,5 dl fagyasztott áfonya, nem kell felengedni - nekem 300 grammos zacskó simán belement -

- 1,25 dl áfonyadzsem

- 25 dkg liszt

- 1,25 dl tej

A vajat olvasszuk meg és öntsük rá az előzőleg egy tálba kimért cukorra. Ha kihűlt, adjuk hozzá a villával felvert tojásokat, a sütőport és a sót. Apránként keverjük hozzá a lisztet és a tejet felváltva adagolva. Az áfonyát eközben borítsuk egy zacskóba egy evőkanál liszttel együtt és rázzuk össze jól. Ha szépen kikevertük a tésztánkat, mehet bele az áfonyadzsem, amitől tök jó lila színe lesz. Végül óvatosan forgassuk bele az áfonyát. Muffinformában háromnegyedig töltsük a kapszlikat.

áfonyásmuffin3.jpg

Hozzávalók a morzsabevonathoz (ebből dupla adagot csináltam, nyilván):

- 12 dkg kristálycukor

- 7 dkg liszt

- 6 dkg vaj

Morzsold össze kézzel a hozzávalókat, majd a morzsolt morzsával szórd meg a tészta tetejét, aztán 190 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. A muffinformából ne akard kiszedni csak ha már teljesen kihűlt, különben úgy jársz mint én, hogy kénytelen leszel kettőt is megenni még langyosan, mert úgyis szétesett. Ez meg szörnyű lenne, nem?  

Gondolom bármilyen más gyümölccsel is működhet a dolog, ha kipróbáltátok mással, osszátok meg velem a tapasztalatokat. Nekem még maradt egy zacskó fagyasztott áfonya a mélyhűtőben, úgyhogy a következő adag is abból lesz, na de aztán! Elszabadul a pokol!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr364912107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása