Zenóbia

Főleg akármi, meg bármi.

FB



ide írhatsz Zenóbiának

blog.zenobia[kukatz]gmail.com

EgyünkEgymásért

egyunk-egymasert-logo.jpg

Zenóbia olvas és ír

Címkék

áfonya (4) Áfonya (1) ajándék (1) aká (1) akármibármi (168) alkohol (1) alma (8) ananász (1) aprósüti (31) aszalt (1) aszaltgyümölcs (1) autó (16) avon (1) bab (1) babapiskóta (2) bacon (2) banán (3) barack (1) baracklekvár (1) barnacukor (1) bátty (9) blog (11) blondie (1) bonbon (5) brownie (4) cake pop (2) Címkék (6) citrom (12) család (1) cseresznye (2) csokoládé (50) csokoládémáz (1) cukor (1) cukorhab (1) cukormáz (4) cupcake (15) diéta (4) dilidodó (1) dió (59) dióslinzer (1) édesség (1) egészség (64) eper (8) esküvő (52) étcsokoládé (18) ételfesték (3) facebook (1) fahéj (9) fánk (1) fehércsokoládé (2) film (42) fóbia (25) fog (2) fogak (10) fokhagyma (1) fondant (2) forddal nyaralok (2) francia (1) gasztro (178) gesztenye (1) gofri (1) goodfood (1) gozsdu (1) gyerek (12) gyümölcs (38) habcsók (4) hagyma (1) hagyomány (1) halloween (1) hannah swenen (1) hannah swensen (51) ház (1) időjárás (67) internet (2) iván (36) iwiw (2) játék (4) jenny colgan (1) joghurt (1) jótékonyság (3) juhtúró (1) kakakó (1) kakaó (38) kakukkfű (1) kalács (1) karácsony (2) karamell (9) kávé (16) keksz (47) kelttésza (1) kelttészta (6) kenyér (2) keresztlány (2) keresztmama (2) kert (5) kesudió (1) kifli (2) kirándulás (4) kókusz (18) kókuszolaj (1) kóla (1) könyv (18) kornélia (8) körte (3) közlekedés (24) krém (4) krémes (15) krumpli (2) kukorica (2) kutya (1) lakás (30) lángos (2) lekvár (42) leveles tészta (3) lilla (4) limoncello (2) linzer (25) Loretta (1) mák (11) málna (4) mandula (7) mandulaliszt (1) marcipán (7) mascarpone (22) mazsola (1) meggy (10) melissza (3) mese (5) méz (8) mogyoró (3) mogyoróvaj (4) motor (7) mozi (6) muffin (14) munkahely (30) nagyi (19) napraforgómag (1) narancs (7) nemsüti (2) nigella (1) nutella (9) nyaralás (29) olaj (3) oliva (1) olivaolaj (1) palacsinta (2) paleo (1) paradicsom (2) pénz (4) piac (1) piskóta (6) Pisztácia (1) pite (18) pogácsa (5) poronty (1) puding (4) rádió (2) rákóczi (1) rákóczi túrós (1) rendezvény (1) répa (2) restaurant day (2) ribizli (1) rum (2) sajt (6) sajttorta (1) sárgabarack (4) segitsüti (1) (1) sonka (1) sör (1) sorozat (2) sós (17) stangli (2) sütésnélkül (1) süti (104) sütipecsét (1) sütiskrimi (54) sütőtök (2) szalakáli (2) szeder (2) szezámmag (1) szilva (4) szomszéd (10) táblacsoki (1) társadalmi élet (35) tej (2) tejcsokoládé (2) tejföl (4) telefon (4) tepertő (1) tesco (3) testképzavar (64) tojásfehérje (1) torta (36) túró (31) tv (35) ünnep (32) utazás (6) vaj (3) vallás (3) valóvilág (4) vanília (4) vásárlás (54) velvet (2) vendégposzt (4) virsli (1) vodka (1) zab (2) zene (10) Címkefelhő

Zenóbia-adatvédelem

Fotók, receptek, posztok kizárólag a beleegyezésemmel, illetve a forrás megjelölésével tehetők közzé más oldalakon, vagy nyomtatásban. Kivéve azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, tovább gomb után, pedig a blogomra jut az olvasó.

2013.05.09. 07:41 Zenóbia

Őszibarackos lepény

Nesze neked megint rohadtul nem szezonális gyümölcsös süti, de a barack, befőtt formájában bármikor megtalálható a spejzomban, mert hála az égnek anyósom legalább olyan mániákus befőző, mint én sütigömbölygető. A recept ismét innen, régi újságkivágás formájában, szerintem bármilyen gyümölccsel megcsinálhatod, vagy ha nagyon szezonális akarsz lenni, akkor még medvehagymával is, azt most úgyis mindenbe muszáj, ha akarod ha nem. Valójában én is csempésztem egy réteget a barackok alá, nincs is jobb a fokhagymás baracknál, akárki megmondhatja.

barackospite1.jpg

Őszibarackos lepény

Hozzávalók a linzertésztához:

- 16 dkg vaj

- 30 dkg liszt

- fél zacskó sütőpor

- 1 ek tejföl

- 2 tojás sárgája*

- 8 dkg porcukor

- csipet só

- reszelt citromhéj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 1 kg őszibarack

- 5 dkg darált dió

- 5 dkg zsemlemorzsa

- 1 ek őrölt fahéj

- aprított medvehagyma

Hozzávalók a piskótához:

- 4 tojás

- 10 dkg porcukor

- 10 dkg liszt

- fél zacskó sütőpor

barackospite3.jpg

A linzertésztát összegyúrjuk, majd hagyjuk egy órát pihenni. Addig szörnyülködjünk, hogy  egy főzőműsorban hogy a faszomba lehet felvenni lila kockás kosztümöt, rikító kék blúzzal. Ha túljutottunk a megrázkódtatáson, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, majd kikent tepsiben (nagy), 180 fokra előmelegített sütőben félig megsütjük. Amíg sül, daraboljuk össze a barackokat, és keverjük ki a piskótatésztát. Hígabb lesz, mint amit megszoktunk, de nem baj, itt most ez nem lényeg.  

Kivesszük a halványbarna tésztát a sütőből, megszórjuk a cukor, darált dió, zsemlemorzsa és a fahéj keverékének felével. Rásorakoztatjuk a feldarabolt őszibarack befőtteket, jó szorosan rakosgassuk őket egymás mellé, csillogó aranysárga dőzs, tök jól néz ki. Szórjuk meg őket a maradék cukordiómorzsafahéjjal, majd öntsük rá a piskótatésztát úgy, hogy nagyjából mindenhova jusson. Dugjuk vissza a sütőbe és süssük készre. 

Szeletelés után szórjuk meg fahéjas porcukorral. Beleharapsz, alul roppan, belül napsárga szaftos barackok, tetején fahéjas porcukor tapad a szádra. Másnap reggel az erkélyen, forró tejeskávéval bambulva, az élet néha egy giccs, és én hogy imádom a giccset! Tegye fel a kezét akinek sok volt az előző két mondatos ömlengés, illetve aki szintén levetné magát egy hegyről, minthogy megegyen egy őszibarackot héjastól. Aki nem tette fel, annak üzenem, hogy de hát az szőrös, az ember nem eszik szőrt!    

*a mániákus süteménysütő lány már itt elgondolkodott mohón, hogy mit is-mit is-mit is lehetne abból a maradék két fehérjéből csinálni, és két másodperc múlva már tudta, és hamarosan ti is megtudjátok, ha akarjátok ha nem abbanisleszmedvehagyma.

barackospite2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: linzer barack


A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr395286064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.