Zenóbia

Zenóbia

Citromtorta

2013. április 04. - Zenóbia

Citromtorta. Igazi, töményen citromos, citromízű citromtorta. Citromimádóknak. Ez is volt a hétvégén, úgy látszik a Húsvét ezt hozta ki belőlem, répa meg citrom, még jó, hogy csak két napos, ki tudja, a harmadik napon képes lettem volna csokoládés-brokkolis pitét sütni, azt meg nem hogy én nem, de ti sem akarjátok.

pikánsmeglepetés1.jpg

Hannah Swensen féle Citromtorta 4/1

Végy egy gyümölcstortalapot a boltban. Vedd le róla a nejlont. Szuper. Tedd félre.

Hozzávalók a krémhez:

- 3 tojás

- 4 tojás sárgája (a fehérjék kellenek majd a tojáshabhoz a torta tetejére)

- 10 dkg kristálycukor

- 1 dl víz

- 2 ek étkezési keményítő

- 1 lime kifacsart leve

- 2 citrom kifacsart leve

- 1-2 tk citromhéj

- 1 ek vaj

Gőz fölött kell megfőzni a krémet, úgyhogy az egész tojásokat és a sárgájákat verd fel egy olyan edényben, amit majd rá tudsz tenni a fazékra, amiben forr a víz. A felvert tojáshoz öntsd hozzá a vizet és a kifacsart citrom és lime levet. Egy tálkában jól keverd össze a cukrot és a keményítőt, ezt is keverd a krémhez. Ha megvan, tedd rá a lábosra, amiben iszonyúan forr már a vized. Kevergesd, míg be nem sűrűsödik. Ha besűrűsödött, vedd le a tűzről és add hozzá a vajat meg a reszelt citromhéjat. Hagyd hűlni a krémet, addig készítsd el a tojáshabot.

pikánsmeglepetés2.jpg

Hozzávalók a tojáshabhoz:

- 4 tojásfehérje

- 1/2 tk borkősav

- 1/8 tk só

- 3 dkg kristálycukor

A borkősavat és a sót keverd bele a tojásfehérjébe, majd félig verd fel. Ekkor szórd bele a cukrot és verd egészen keményre a habot.

Töltsd meg a tortalapot a krémmel, majd simítsd rá a felvert habot a tetejére. Jól passzítsd oda a tészta széléhez, mert sütés közben kicsit összeugorhat, és nem akarjuk, hogy úgy nézzen ki, mintha egy számmal kisebb lenne rá a kalap. A rákent habot be  lehet kicsit vagdosni, hogy könnyebb legyen majd szeletelni. 175 fokra előmelegített sütőben süssük úgy tíz percig, míg a hab szépen megbarnul. Ne legyetek olyan hülyék mint én, és tegyetek alá sütőpapírt, mert különben szar lesz leszedni a tepsiről és átrakni tányérra. Nekem négy darab lapos szedőkanál és a férjem jelentette a megoldást, de ha nincs négy darab lapos szedőkanalatok, vagy férjetek, akkor hátha eleve van tortalapátotok. Ha tortalapátotok sincs, akkor az lesz a legjobb, ha elvonultok egy sarokba sírdogálni, az általában bejön a nőknek, mint megoldás, vagy egyétek meg egymagatok a tortát a tepsiről. Ez esetben lehet két kézzel trancsírozni meg minden.  

Simán átköptök a szomszédba két falat után, de mégis rohadt jó. Nem az a tömény édesség, hanem friss és fanyar, amit tök jól ellensúlyoz a hab és a tészta. 

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr65186017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása