Zenóbia

Főleg akármi, meg bármi.

FB



ide írhatsz Zenóbiának

blog.zenobia[kukatz]gmail.com

EgyünkEgymásért

egyunk-egymasert-logo.jpg

Zenóbia olvas és ír

Címkék

áfonya (4) Áfonya (1) ajándék (1) aká (1) akármibármi (168) alkohol (1) alma (8) ananász (1) aprósüti (31) aszalt (1) aszaltgyümölcs (1) autó (16) avon (1) bab (1) babapiskóta (2) bacon (2) banán (3) barack (1) baracklekvár (1) barnacukor (1) bátty (9) blog (11) blondie (1) bonbon (5) brownie (4) cake pop (2) Címkék (6) citrom (12) család (1) cseresznye (2) csokoládé (50) csokoládémáz (1) cukor (1) cukorhab (1) cukormáz (4) cupcake (15) diéta (4) dilidodó (1) dió (59) dióslinzer (1) édesség (1) egészség (64) eper (8) esküvő (52) étcsokoládé (18) ételfesték (3) facebook (1) fahéj (9) fánk (1) fehércsokoládé (2) film (42) fóbia (25) fog (2) fogak (10) fokhagyma (1) fondant (2) forddal nyaralok (2) francia (1) gasztro (178) gesztenye (1) gofri (1) goodfood (1) gozsdu (1) gyerek (12) gyümölcs (38) habcsók (4) hagyma (1) hagyomány (1) halloween (1) hannah swenen (1) hannah swensen (51) ház (1) időjárás (67) internet (2) iván (36) iwiw (2) játék (4) jenny colgan (1) joghurt (1) jótékonyság (3) juhtúró (1) kakakó (1) kakaó (38) kakukkfű (1) kalács (1) karácsony (2) karamell (9) kávé (16) keksz (47) kelttésza (1) kelttészta (6) kenyér (2) keresztlány (2) keresztmama (2) kert (5) kesudió (1) kifli (2) kirándulás (4) kókusz (18) kókuszolaj (1) kóla (1) könyv (18) kornélia (8) körte (3) közlekedés (24) krém (4) krémes (15) krumpli (2) kukorica (2) kutya (1) lakás (30) lángos (2) lekvár (42) leveles tészta (3) lilla (4) limoncello (2) linzer (25) Loretta (1) mák (11) málna (4) mandula (7) mandulaliszt (1) marcipán (7) mascarpone (22) mazsola (1) meggy (10) melissza (3) mese (5) méz (8) mogyoró (3) mogyoróvaj (4) motor (7) mozi (6) muffin (14) munkahely (30) nagyi (19) napraforgómag (1) narancs (7) nemsüti (2) nigella (1) nutella (9) nyaralás (29) olaj (3) oliva (1) olivaolaj (1) palacsinta (2) paleo (1) paradicsom (2) pénz (4) piac (1) piskóta (6) Pisztácia (1) pite (18) pogácsa (5) poronty (1) puding (4) rádió (2) rákóczi (1) rákóczi túrós (1) rendezvény (1) répa (2) restaurant day (2) ribizli (1) rum (2) sajt (6) sajttorta (1) sárgabarack (4) segitsüti (1) (1) sonka (1) sör (1) sorozat (2) sós (17) stangli (2) sütésnélkül (1) süti (104) sütipecsét (1) sütiskrimi (54) sütőtök (2) szalakáli (2) szeder (2) szezámmag (1) szilva (4) szomszéd (10) táblacsoki (1) társadalmi élet (35) tej (2) tejcsokoládé (2) tejföl (4) telefon (4) tepertő (1) tesco (3) testképzavar (64) tojásfehérje (1) torta (36) túró (31) tv (35) ünnep (32) utazás (6) vaj (3) vallás (3) valóvilág (4) vanília (4) vásárlás (54) velvet (2) vendégposzt (4) virsli (1) vodka (1) zab (2) zene (10) Címkefelhő

Zenóbia-adatvédelem

Fotók, receptek, posztok kizárólag a beleegyezésemmel, illetve a forrás megjelölésével tehetők közzé más oldalakon, vagy nyomtatásban. Kivéve azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, tovább gomb után, pedig a blogomra jut az olvasó.

2011.11.02. 21:55 Zenóbia

Lilla vendégposztja - Diétás, vagy mégsem? Csokis-marcipános piskótatekercs

Némi magyarázatra szorul a cím. Merthogy az történt, hogy a férjjel imádjuk a marcipánt (és ő még a csülköt is - de ez most mindegy), így elhatároztam, hogy a születésnapjára nem tortát kap, hanem ezt a süteményt.

Csakhogy! Ez így kereken 5000 kalóriás finomság, tele cukorral és liszttel, ilyet én biza nem eszem. Vagyis olyanná kellett átalakítanom a receptet, hogy nyugodt szívvel faljam fel én is. Nos, majdnem így történt! :) A cím a végeredményre utal. Vagyis tényleg nincs a sütiben egy gramm cukor sem, liszt is csak 40 g ami elenyésző. Ám összességében még az általam használt alapanyagokkal is 3544 kalória lett a tekercs, valamint 129 g szénhidrátot tartalmaz. Mondjuk ez utóbbi jó hír a "szénhidrátszámolgatóknak", ugyanis nekem 16 és két db fél szelet (a két széle :)), jött ki, vagyis egy szelet piskótatekercs 208 kcal-t, és 7,5 g ch-t tartalmaz. A két fél szelet értelemszerűen ezek felét. Egyébként isteni volt, és mértékkel akár fogyókúrázóknak is ajánlom, ugyanis valójában a marcipánban lévő mandula dobta meg így a kalóriákat. Na de akkor jöjjön végre a főszereplő! Egyébként pont úgy készítettem, mint a hogy a fenti receptben található, csak az alapanyagokat módosítottam. (Ja, meg küzdöttem a zsírszegény tejszínnel és a házi marcipánnal!)

Csokis-marcipános piskótatekercs 

Hozzávalók:

Piskótához: 4 tojás, 4 ek xilit, 4 ek rétesliszt, 1 ek zsírszegény kakaópor, 2 ek víz

Krémhez: 1 db Dr. Oetker zselatin fix, 2 tábla diabetikus étcsoki, 0,5 l 10%-os főzőtejszín (nem habtejszín!), 1 ek xilit

Marcipánhoz: 300 g mandulabél, 50 g xilit, 3 ek víz, mandula aroma, 1 ek rumaroma

Tetejére: fél tábla diabetikus étcsoki

1. A marcipánt előző nap elkészítjük: a mandulát és a xilitet ledaráljuk, hozzáadjuk a rumaromát (rumot kellett volna, de az nem volt itthon). A vízben elkeverjük a mandula aromát. Itt azt írja a fáma, hogy ebből annyit adunk a masszához, hogy az nyújtható, de nem ragacsos legyen. Ez nekem nem jött össze, kb. 1 deci vizet öntöttem rá, persze ragacsos lett. De úgy tűnt ez nem gond, másnapra megszilárdult, bár nyújtani nehezen lehetett. Ezért kell csak 3 ek víz, és nem egy dl. :)

2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, közben kanalanként hozzáadjuk a xilitet. Beleöntjük a sárgákat, és a vízben feloldott kakaóport, majd még 2-3 percig verjük habverővel. Ezután fakanállal óvatosan belekavarjuk apránként a lisztet. A habos tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Ha megsült benedvesített konyharuhára borítjuk, feltekerjük, majd hagyjuk kihűlni.

3. A tejszínt megpróbáljuk felverni habverővel, miközben a zselatin fixet és a xilitet beleszórjuk (nem fog sikerülni), majd elegünk lesz, és beletördeljük a 2 tábla diabetikus étcsokit, szépen felforraljuk, majd teljesen kihűtjük. Na, ezek után végre sikerül habot verni belőle. (Hogy én ezzel mit küzdöttem!)

4. A kihűlt piskótalapot kitekerjük, és bekenjük a krémmel. Itt azt írta a recept, hogy 4-5 kanálnyit hagyjunk meg, hát, nekem több mint a fele megmaradt a krémnek, még úgy is, hogy jön a következő lépés.

5. A krémes piskótát feltekerjük, és a tetejére vékonyan kenünk még egy kis krémet, majd erre nyomkodjuk rá a marcipánt.

6. Megolvasztjuk a fél tábla diabetikus étcsokit, majd ráöntjük a tekercsre. Mehet a hűtőbe, kb. 2-3 óra múlva már fogyasztható is.

Macerás, de nagyon finom, megéri megcsinálni!

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro süti diéta csokoládé marcipán lilla vendégposzt


A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr853347765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.