Zenóbia

Zenóbia

Sajtos-tejfölös pogácsa

2015. december 07. - Zenóbia

Boldog Mikulást! Kicsit utólag, de asszem még belefér. Kaptatok virgácsot? Én kaptam. Szerintem a Mikulás nincs tisztában a rejtett értékeimmel. Vagy pont de. Jó, hozott csokit is.

Ez egy jó hétvége volt, koncerttel, tulajdonképpen két koncerttel, mindkettő másképp sokkolt le, de jó volt a sorrend, mert a pénteki elgondolkodtatott, csak azt ugye nem szeretem huzamosabb ideig csinálni, úgyhogy szombaton kiugrálhattam magamból a gondolatokat. Voltam otthon is, az is nagyon kellett már, és kaptam házikosztot, amit aztán beadtam a ruhatárba, de szerencsére nem ették meg.

És ma tökéletes vasárnappal, nem láttam embert a szembe házban lakó bácsin kívül, aki kijött a kertbe pipázni az esőben. 

sajtostejfolospogi3.jpg

Sajtos-tejfölös pogácsa

Hozzávalók:

- 600 g liszt

- 300 g vaj

- 2 dl tejföl

- 2 tojás sárgája

- 50 g élesztő

- 1 dl tej

- 200 g reszelt trappista sajt

- 1 ek só

sajtostejfolospogi5.jpg

Egy tálba kiméred a lisztet, felkockázott vajat, reszelt sajtot, sót, a közepébe csinálsz egy mélyedést. Beleütöd a tojások sárgáját, és a tejfölt is odakanalazhatod. A tejet meglangyosítod, én úgy szoktam, hogy az ujjaimmal kevergetem, mert muszáj, hogy ne forró legyen, hanem tényleg csak langyos, mert különben megdöglik az élesztő. Azt meg nem akarjuk. Szóval ha langyos, leveszed a tűzről, beletördeled az élesztőt, és hagysz neki pár percet, míg felfut. Ha ez megvan, mehet a mélyedésbe, és indulhat a gyúrás. Ha kézzel csinálod, mint én, akkor kell neki negyed óra legalább, nekem a végére mindig marhára fáj már az összes nem létező karizmom, de amúgy meg jól esik, gondolhatsz közben emberekre, akiket utálsz. Nekem nem nagyon van olyan, de feszültség levezetésnek ettől még kiváló. Ha már összeállt szépen homogén gombóccá, akkor még gyúrd vagy öt percig, majd takard le konyharuhával, és hagyd magára egy órát. Aztán nyújtsd el centi vastag téglalappá, hajtogasd, pihentesd húsz percig, és ezt háromszor ismételd meg. A hajtogatás nálam úgy néz ki, fogalmam sincs, hogy ez-e a jó módszer, de a pogi jó lett, úgyhogy lehet. Jobbról-balról behajtod úgy, hogy középen találkozzanak, aztán egymásra hajtod, helló. 

sajtostejfolospogi7.jpg

Ha kihajtogattad magad, nyújtsd el utoljára, kb. centi vastagra, a pogácsa szaggatóval kicsit ütögesd meg a tésztát, aztán szaggasd ki, tedd kivajazott tepsire, kend meg tojással a tetejét, és tehetsz rá kis kupacokat reszelt sajtból akár. 200 fokon asszem úgy negyed óra-húsz perc, de látni fogod, ha már pirul.

Másnap is tök jó, nem csak frissen, ezt onnan tudom, hogy mondták.

sajtostejfolospogi1.jpg

Zenóbia a Facebookon! 

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr528103956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása