Zenóbia

Zenóbia

Mákos guba Pite

2015. szeptember 04. - Zenóbia

Rég nem írtam, de hát annyira sok minden történt. Tényleg. 

Az előző két nagyon szép hosszú mondatot három napja írtam, azóta sem lett időm, és a dolgok jelen állása szerint soha többé nem is lesz. Szóval majd legközelebb mesélek, addig egyetek pitét, meg mákosgubát, vagy esetleg a kettőt egyben. Így kell csinálni:

Vagy még jobb, ha vasárnap kijöttök a Szimpla Piacra, mert akkor megcsinálom én nektek! Részletek itt:

Szimpla Vásárnap!

dsc_0027_x.jpg

Mákos guba Pite (innen)

(26 cm-es piteformához)

Hozzávalók a linzer alaphoz:

- 115 g liszt

- csipet só

- fél csomag sütőpor

- 1 tojás sárgája

- 40 g porcukor

- kb. 1 ek tejföl

- 75 g vaj

Összegyúrod, beteszed a hűtőbe egy kicsit. Mondjuk addig, míg felvagdosod kockákra a kalácsot. Aztán kiveszed. Elnyújtod nagyon vékonyra, ez úgy három mm mondjuk, és kibéleled vele a kivajazott piteformád alját. Megkened szilvalekvárral, aztán jöhet majd rá a guba.

dsc_0010_x.jpg

Hozzávalók a gubához:

- 500 g kalács

- 900 ml tej

- 4 ek méz

- 2 tk vanília kivonat

- 40 g vaj

- 150 g darált mák

- 120 g porcukor

- 1 citrom reszelt héja

- 1 egész tojás

- 1 tojás sárgája

dsc_0006_x.jpg

Akkor felvagdosod kockákra a kalácsot. A tejet összeforralod a mézzel, vajjal, és a vanília kivonattal. A tojást és a sárgáját villával felvered, és hozzávegyíted a forralt tejhez. Ezt úgy csinálod, hogy a tejből adagolsz hozzá apránként, és csak akkor kevered össze a többivel, amikor már eléggé lehűlt, így nem lesz belőle rántotta.

Aztán ráborítod a kalácskockákra. A mákot összekevered a porcukorral és a reszelt citromhéjjal egy nagyobb tálba, ebbe átrakod a kalácsot, és óvatosan fakanállal összeforgatod, hogy lehetőleg mindenhol legyen minden. Ne öntsd át az egész tejes kalácsos cuccot, mert nem feltétlen szívja fel az összes tejet, és nem akarjuk, hogy túl szottyos legyen. Ha ez megvan, mehet a piteformába, a linzerre. Egyengesd el, irány a sütő, 180 fok 30 perc. Hagyd kihűlni, ha kész, utána jöhet a hab.

Hozzávalók a habhoz:

- 200 g porcukor

- 200 g tojásfehérje 

 dsc_0009_x.jpg

A tojásfehérjét addig vered a porcukorral robotgéppel, amíg olyan kemény nem lesz, mint a fene. Ha már olyan, akkor ráhalmozod a pitére, néhol megégeted fáklyával, ha van olyanod, kész. Ezekre itt kevés hab jutott, mert amikor csináltam, pont elfogyott otthon a cukor és a tojás, hoppá. Fáklyám is van, de azt meg elfelejtettem. Hoppá.

Zenóbia a Facebookon!

Szimpla Vásárnap!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr917749364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2015.09.04. 11:49:59

Most, amikor cukorstopp van az iskolai menzákon, 36 dkg porcukor??? Kifliből készítve is sikeres lehet? (Mintha az "eredeti" guba abból készülne, nem? Vagy ez csak sztereotípia?)

ekat 2015.09.06. 14:46:00

Hát őt nem kóstoltam, de az a dióhabos zseniálisan finom volt! :)
süti beállítások módosítása