Zenóbia

Zenóbia

Áfonyás-pisztáciás keksz

2015. július 08. - Zenóbia

Vannak napok, amikor nem jó. Akkor sem, ha kaptál reggel ajándékcipőt, bár attól egy fokkal jobb. És amikor tudod, hogy este azért fogsz elkölteni egy csomó pénzt, mert az új ruha megoldás mindenre. Amúgy az is. Úgyhogy ennyit erről, menjetek és vegyetek cipőt, ha már ti nem kaptatok ajándékba, én meg veszek így is még egyet, mert megérdemlem.  afonyaspisztacias3.jpg

Viszont kaptam egy könyvet, ami könnyen lehet, hogy megoldja minden gondomat. Esténként odaállok majd fölé, felnyitom valahol, a lapok maguktól odapörögnek, amire épp szüksége van a megfeketedett lelkemnek, akkor majd mormolom magamban a hozzávalókat, miközben a hajam lobog a nem létező szélben, szikrát vet körülöttem a levegő, és egy pillanatra kimozdul a világ a helyéből. 

Jól vigyázzatok eztán a kóstolóval, amit viszek nektek.  

Áfonyás - pisztáciás keksz

Hozzávalók:

- 250 g vaj

- 125 g porcukor

- 380 g liszt

- 100 g aszalt áfonya

- 100 g pisztácia

afonyaspisztacias6.jpg

Idegbeteg hangulathoz ideális, mármint akkor, ha téged is nyugtat a monoton, pepecselős meló, ha nem, akkor csak még idegbetegebb leszel tőle. Vagdosd fel az áfonyát apróbbra, mint amilyen apró. Pucold meg a pisztáciát, ha ügyes vagy, ne dörzsöld le róla az összes sót, vagy ha ledörzsölted, akkor tegyél egy csipet sót a tésztához, az kell bele. A vajat morzsold össze a cukorral és a hozzáadagolt liszttel, ha már majdnem összeállt, akkor az áfonyával és a pisztáciával gyúrd össze, lisztezett deszkán csinálj belőle két hengert, folpack, mehet a hűtőbe. Egy óra tök elég neki, addigra lesz olyan kemény, hogy tudod késsel vágni a hurkákat.

Sütőpapíros tepsin, 180 fokon olyan negyed óra volt asszem, de ha már barnul az alja, akkor kész. A teteje világos marad, úgyhogy érdemes megnézni tíz perc után, hogy történt-e már valami, és ne ijedj meg, akkor még törik, meg puha, de ha kiveszed, két perc után megkeményedik, és simán leszedhető a tepsiről. Hűtsd ki, fémdobozban keksz marad.

Másnap, kávéhoz, elég jó indítása a reggelnek.  

afonyaspisztacias7.jpg

Zenóbia a Facebookon is ott van - www.facebook.com/zenobiablog - remek lesz, gyertek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr277592134

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.07.08. 12:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2015.07.08. 23:11:37

Lehet, hogy finom, de konkrétan úgy néz ki, mintha már egyszer megették volna :-(

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.07.09. 09:01:30

@Advanced Flight: szerintem teljesen kulturáltan néz ki. Esetleg fel lehetne dobni úgy, hogy nem a tésztába keverni a darabokat, hanem a kekszek tetejére szórni, kicsit belenyomni, de olyan sűrűn, hogy gyakorlatilag összefüggő felület legyen a keksz tetején.
süti beállítások módosítása