Zenóbia

Zenóbia

Epres máglyarakás

2015. június 08. - Zenóbia

Múlt héten megnéztük Natasával a Liza, a rókatündért, és úgy értem haza a moziból, hogy most azonnal leülök posztot írni, mert ihletem van, biztos a sok kinyírt pasi tette. Erre egy darab netem nem volt, amitől rohadt ideges lettem, aztán megláttam a romantikát a dologban, hogy írhatok én kézzel is, rendes papírra, a száz éves íróasztalomon. Még szakközépiskolában kielemezte egy grafológus az írásomat, normálisnak tűntem, attól eltekintve, hogy akik rendeskedveskiegyensúlyozott emberek, azoknak általában jobbra dőlnek a betűik, az enyémek meg egyértelműen balra. A pszichopata énem, az. Szóval végig kell menni a hosszú és rögös úton, a japán táncdalénekes (mellékállásban: halál) kinyír mellőled úgy 10-15 pasit,  a tizenhatodik annyira szerelmes lesz, hogy az sem zavarja, ha minden nap a fejére esik egy zongora. Megfelelő társkereső szöveget is kitaláltunk a'la Liza: Nem túl egyszerű, ámde sütni jól tudó nő keresi kedves (de nem túl) párját, társas kapcsolat céljából, aki semmiképpen nem rendelkezik BMX kerékpárral. Megfogtuk a lényeget, én érzem.

epresmaglya8_jpge.jpg

Epres máglyarakás torta 

Azért írom ilyen körmönfontan, hogy torta, mert nekem most így hirtelen nem is nagyon rémlik, de a máglyarakást azt amúgy szokás melegen enni, ugye? Na, ezt nem fogod, mert ahhoz, hogy összeálljon, várnod kell egy hűtőben eltöltött éjszakát, aztán lehet szépen szeletelni. 

Hozzávalók (26 cm-es kapcsos tortaforma):

- 250 g kalács

- 5-6 dl tej

- 80 g kristálycukor

- 2 tk vanília kivonat

- 4 tojássárgája

- 40 g porcukor

- 250 g eperdzsem

- 300 g eper (gőzöm sincs, csak tippelek, de kb. Az a lényeg, hogy feldarabolva ki tudd vele rakni egy soron a tortaformát. A maradékot megeheted. Pezsgővel.)

epresmaglya3.jpg

A habhoz:

- 4 tojás fehérje

- 120 g porcukor

Vajazd ki a tortaformát, szeleteld fel a kalácsot ujjnyi szeletekre. Forrald fel a tejet a vanília kivonattal és a kristálycukorral. Verd fel a tojások sárgáját a porcukorral és egy-két evőkanál vaníliás tejjel. A kalácsokat mártsd bele fél másodpercre a vaníliás tejbe, és jó szorosan rakd ki velük a forma alját. A felvert tojássárgájás cucc felét pötyögtesd rá, arra jöhet az eperlekvár fele, aztán a feldarabolt eprekkel rakd ki. Következő réteg megint tejbe mártogatott kalács, aztán jöhet a tetejére a maradék felvert cucc, és a maradék eperlekvár. Eddig ennyi.

Mehet a kétszáz fokos sütőbe, ki fog folyni. Mert a kapcsos forma az ilyen. Rakj alá egy másik tepsit, vagy bugyoláld körbe alufóliával, vagy ilyesmi. Húsz perc után 180, és mehet még további fél óráig, az utolsó tíz perc már a habbal együtt lesz, szóval összesen egy óra, ha jól számolom.

A hab úgy készül, hogy a fehérjéket felvered kőkeményre a porcukorral, aztán ráborítod a süti tetejére, és megpróbálod esztétikusan szétkenni. Vissza a sütőbe, amíg el nem kezd barnulni a hab. Kiveszed, és nem vagy türelmetlen mint én, nem nyúlsz hozzá, egyáltalán. Csak nézegeted, aztán ha kihűlt, beteszed egy éjszakára a hűtőbe, és másnap reggel már olyan, mint egy torta.

Zenóbia a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenobia.blog.hu/api/trackback/id/tr997511446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása